MAJINA RUBRIKA: “JAJCA”

Danes bom v obliki članka odgovorila na nekaj vprašanj, ki jih slišim kar pogosto. So cela jajca res škodljiva in ali je morda bolje jesti samo beljake? Ali vsakodnevno uživanje jajc dejansko vpliva na zdravje?

Velikokrat dobim takšna in podobna vprašanja. Sama se spomnem koliko krat sem se prerekala z mamo glede tega in kolikokrat sem jo slišala reči, da je škodljivo jesti jajca vsak dan. A najprej je prav, da se dotaknemo vprašanja glede celih jajc in beljakov. Ali so jajčni beljaki bolj zdravi od celih jajc? Poglejmo primerjavo med prehransko vrednostjo beljaka in celega jajca.

BELJAK

Energija: 17 kalorij
Skupno maščob: 0g
Nasičene maščobe: 0g
Holesterol: 0g
Natrij: 55mg
Kalij: 45mg
Ogljikovi hidrati: 0g
Beljakovine: 3,5g
Vitamin D: 0g
Vitamin A: 0g
Kalcij: 0g
Vitamin B6: 0g
Vitamin B2: 0g
Vitamin B5: 0g
Vitamin B12: 0g
Železo: 0g

CELO JAJCE

Energija: cca 72 kalorij
Skupna maščoba: 5g
Nasičene maščobe: 1,5g
Holesterol : 186mg
Natrij: 71mg
Kalij: 69mg
Ogljikovi hidrati: 0g
Beljakovine: 6g
Vitamin A: 5 do 8% dnevno priporočene količine
Kalcij: 2% dnevno priporočene količine
Vitamin D: 10 do 21% dnevno priporočene količine
Vitamin B12: 15% dnevno priporočene količine
Železo: 4% dnevno priporočene količine
Vitamin B6 5% dnevno priporočene količine
Vitamin B2: 12 do 15% dnevno priporočene količine
Vitamin B5: 7% dnevno priporočene količine

Ob primerjavi lahko ugotovimo, da rumenjak vsebuje mnogo vitaminov in mineralov. Maščobe v jajcu niso zdravju neprijazne, temveč mu koristijo. To dejstvo so večkrat dokazale najnovejše študije. Naj omenim holesterol, ki večini predstavlja problem. Ameriško društvo “Srce” je leta 2000 spremenilo priporočila glede uživanja jajc. Navedli so, da so le ta zdravju in srcu prijazna. Holesterol iz prehrane ni povezan z višjim tveganjem za srčne bolezni, kajti ima le malo vpliva na raven krvnih maščob. Izjema so osebe, ki so zaradi genetike občutljivejše na holesterol iz prehrane. Priporočljivo je jesti domača jajca, njihova prehranska vrednost je sicer odvisna od načina reje kokoši. Če primerjamo zaprto rejo in rejo na prostem, le ta vsebuje več vitamina D, omega tri maščob in drugih vitaminov.

Dejstva, zakaj je boljše pojesti celo jajce:

  • Spodbujajo obnovo in rast mišič, so odličen vir kvalitetnih beljakovin
  • Vsebujejo vitamin B12 za nepogrešljivo delovanje živčevja in tudi možganov
  • V jajcih sta antioksidanta lutein in zeaksantin ter vitamin A za dober vid in zdrave oči
  • Ne smemo pozabiti na vitamin holin (B8), ki skrbi za dobro delovanje živčevja, ter za možganske funkcije. Velikokrat ga primankuje osebam, ki ne jedo celih jajc
  • Vsebujejo omega tri maščobe, ki so zaveznice vitke postave, kajti dolgo zadržijo sitost ter raven energije
  • So cenovno dostopna in lahko jih pripravimo na številne načine

Moj najljubši zajtrk ali večerja:

  • 2 cela jajca
  • 2 beljaka ( ostala dva beljaka porabimo za kaj drugega)
  • Nekaj svežih listov blitve ali špinače
  • 1 polnozrnata tortilja
  • Vse pripravim kot omleto in položim v hrustljavo tortiljo

Maja Čančar
Osebna trenerka
Specialistka športne prehrane
Inštruktorica vadbe pred in po porodu
Nekdanja tekmovalka v body buildingu
Partnerka lastnika Invictus fitnesa in studia