ŽIVILA, KI PRED TRENINGOM NISO PRIPOROČLJIVA

Najbrž nam ni potrebno na dolgo in široko razlagati kako pomembno je, da se na trening odpravite polni energije. Na to vpliva veliko dejavnikov – predvsem če ste spočiti in kaj ter koliko časa pred treningom ste pojedli zadnji obrok. Hrana nam daje energijo in izbira živil pred treningom je zelo pomembna. Danes vam bomo našteli nekaj živil, ki pred treningom niso najbolj priporočljiva, morda boste končno našli razlog zakaj se vam večkrat zgodi, da vam kakšen trening ne gre tako dobro kot bi si želeli.

  • Gazirane pijače

Gre za vrsto pijače, ki vam lahko hitro sproži napihnjenost, v nekaterih primerih pa tudi prebavne motnje. Če to dvoje kombinirate s fizično aktivnostjo, boste verjetno sami prišlo do zaključka, da se gazirani pijači tik pred treningom raje izognete.

  • Razni siri ali masla

Gre za živila, ki so večinoma polna maščob. Kot vemo se maščobe počasi sproščajo oz. telo potrebuje dalj časa za prebavo, zato pred treningom vsekakor niso dobra izbira.

  • Stročnice

Obstaja zelo velika verjetnost, da vam bo obrok bogat s stročnicami povzročil napihnjenost in težave s prebavo, tega pa si na treningu najbrž ne želite. Zakaj je temu tako? Stročnice vsebujejo veliko vlaknin, omenimo lahko predvsem lečo, ki so sicer zdrave in potrebne, a vsekakor ne pred vadbo.

  • Sladkor

Ogljikovi hidrati so pred treningom kot že rečeno dobrodošli, a odvisno kakšnega vira so. Sladkarije ali živila polna enostavnih sladkorjev niso nekaj, kar bi vam pred vadbo pomagalo, ker vam po zaužitju hitro dvignejo nivo energije, a hitro povzročijo tudi padec sladkorja v krvi – posledica je zaspanost, manj energije, pa tudi slabost in vrtoglavice.

  • Beljakovinske čokoladice

Makrohranilo, ki ga pred treningom nujno potrebujete so ogljikovi hidrati, pa še to odvisno kakšnega vira so. Beljakovinske čokoladice se nagibajo k sestavi nabiti z beljakovinami in maščobami – ta kombinacija pa tik pred treningom ni dobrodošla, ker bo telo porabilo več časa za prebavo takega obroka. Če že morate izbrati beljakovinsko čokoladico, izberite takšno, ki ima tudi relativno visoko vsebnost ogljikovih hidratov – le te boste na treningu nabolj potrebovali.

Vsak od nas ima drugačno prebavo in načine kako funkcionira ter kaj mu odgovarja, je pa današnji članek neke vrste splošen pokazatelj katera hranila so pred vadbo priporočljiva oz. katera niso.