MAŠČOBE 3. DEL

Pred dvema tednoma smo se lotili enega od treh največjih makrohranil in sicer maščob, danes objavljamo tretji del članka kjer se bomo dotaknili slabih maščob. Vabljeni, da sledite našim objavam v kolikor bi radi izvedeli nekaj več.

Transmaščobe

Manjše količine trans maščob lahko že po naravi najdemo v mesu in mlečnih izdelkih, nevarne pa so predvsem umetne trans maščobe, ki so dodane kasneje. Gre za najslabšo obliko maščob, ki zvišuje LDL holesterol (slab holesterol), hkrati pa znižuje HDL holesterol (dober holesterol). Umetne trans maščobe spodbujajo nastanek raznih vnetij, vnetja pa so povezana tudi z boleznimi srca in ostalimi kroničnimi stanji. Vplivajo tudi na odpornost inzulina, ki pa je velik krivec za sladkorno bolezen. Svetujemo vam, da podrobno preberete hranilne vrednosti izdelkov, ki jih kupujete in trans maščobe popolnoma umaknete iz vaše prehrane.

Kje najdemo transmaščobe?

  • v komercialnih peko izdelkih kot so tortice, biškoti, krofi, mufini, torte, testo za pico
  • v pakiranih prigrizkih kot so krekerji, kokice, razni čipsi
  • v margarini
  • v pohanih izdelkih, torej v krompirčku, piščancu, piščančjih medaljonih, pohanih ribah
  • v vseh izdelki, ki vsebujejo hidrogenirano rastlinsko olje

Nasičene maščobe

Niso tako škodljive kot transmaščobe, lahko pa zvišajo LDL holesterol (slab holesterol) in tako slabo vpliva na zdravje srca, zato je prav, da jih uživamo v mejah normale. Strokovnjaki ocenjujejo, da jih ni potrebno popolnoma umakniti iz prehrane, je pa prav, da sestavljajo le in do 10% našega vsakdanjega vnosa hranil.

Kje jih najdemo?

  • najdemo jih v rdečem mesu
  • piščančji koži
  • mastnih mlečnih izdelkih
  • maslu
  • sladoledu
  • v živalski masti
  • v olju kot je kokosovo ali palmovo

Sledite našim objavam in vsebinam še naprej, teme o maščobah še ni konec.