ZAJTRK IN BELJAKOVINE

Ni skrivnost, da so beljakovine bistveno makrohranilo za uravnoteženo in zdravo prehrano. Marsikdo pa ne ve kako pomemben je zajtrk in kako toliko bolj pomemben je vir beljakovin prav v prvem obroku dneva.

Beljakovine so za zajtrk bistvenega pomena, saj vsebujejo hranila, ki dobro vplivajo na stanje in zdravje mišic, obenem pa podpirajo in vzpodbujajo hujšanje, saj povečujejo oz. ohranjajo mišično maso. Z dobrim beljakovinskim zajtrkom boste tako poskrbeli za večjo sitost, za hitrejše kurjenje maščob tokom dneva in za boljšo regulacijo glukoze v krvi. Posamezniki, ki redno uživajo zajtrk z visoko vsebnostjo beljakovin, so bolj učinkoviti pri izgubljanju odvečne telesne teže kot tisti, ki za zajtrk zaužijejo manj beljakovin.

Katere so torej pozitivne lastnosti zajtrk bogatega z beljakovinami?

Kot rečeno – beljakovine nasitijo, kar pomeni, da boste dalj časa siti. V telesnem procesu razgrajanja beljakovin v aminokisline, ena od aminokislin (fenilalanin) sproži višanje črevesnega hormona imenovanega peptid YY. Ta hormon pošlje signal možganom, da je telo zaužilo potrebna hranila, posledica je visoka sitost. Omenimo še lahko dejstvo, da beljakovine upočasnijo absorbcijo ogljikovih hidratov, kar pomaga pri tem, da nivo sladkorja v krvi ostane uravnotežen. Posledica? Manjša lahkota.

Hrane z bogato vsebnostjo beljakovin, ki je primerna za zajtrk?

  • jajca
  • grški jogurt
  • skuta
  • masla iz raznih oreščkov
  • beljakovine v prahu
  • črni fižol
  • losos
  • tuna