VAM ZJUTRAJ ZMANJKUJE ENERGIJE?

Jutranja utrujenost je nekaj povsem normalnega za veliko ljudi, je pa vseeno prav poiskat razlog zakaj vam zjutraj primanjkuje energije. Obenem obstajajo načini kako pridobiti na jutranjem zagonu in kako se na vse zgodaj počutiti bolj energične.

Voda:

Kozarec ali dva vode na tešče pomaga telesu priskrbeti nujno potrebno hidracijo. Dehidracija namreč vpliva tudi na zaspanost in utrujenost, voda vam torej lahko pomaga. Kako? Tako, da stimulira organe in sisteme v telesu, posledica pa je med drugim lahko tudi večji občutek budnosti. Na izbiro imate vodo, lahko pa dodate še limonin sok.

Jutranje vaje in raztezanje:

Najbrž vam krajša vadba in raztezanje na vse zgodaj zjutraj ne pade na pamet, a vedeti morate, da so krajše vaje tudi en izmed načinov kako premagati jutranjo utrujenost in se hitreje prebuditi. Vaje oz. fizična aktivnost namreč poskrbi za hitrejši pretok krvi. Napotek? Krajši sprehod, nekaj poskokov ali karkoli takega kar vam zviša utrip, pomeni hitrejši obtok krvi in hitrejše prebujanje. Enako velja za raztezanje – že 5 minut ali več lahko pomaga pri prebujanju.

Vsem nam znani “dremež”

Ni lepšega občutka kot ob zvonenju budilke pritisniti na “dremež” in zaspati še za nekaj minut, je tako? V resnici pa je lahko učinek ravno obraten – še večja utrujenost. Zakaj? Budilka bo telo prebudila, vi pa boste želeli zaspati še za nekaj minut, kar pomeni še večji šok za telo. Prednosti spanca na tak način ne boste imeli, prej obratno.

Hladen tuš

Ni najbolj prijetna možnosti, je pa zelo učinkovita. Hladen tuš razširi žile, poveča se krvni obtok, pohitri se cirkulacija – posledica je bistveno hitrejši štart dneva in energičnost. V kolikor vam hladen tuš ne odgovarja najbolj, poskusite s hladno vodo zmočiti le obraz in predel okrog vratu in prs.

Nekoliko lažji zajtrk

Obilen zajtrk vas lahko preveč napolne, sploh če ste nagnjeni k napihnjenosti ali določenim prebavnim motnjam. Vsi pa vemo, da poln želodec in trebuh nista najbolj učinkovita načina za se počutiti energične, prej zaspane. Poskusite z manjšim zajtrkom.

Kava

Veliko ljudi se poslužuje kave in še kakšnega drugega stimulanta oz. poživila na vse zgodaj zjutraj. S kavo ni popolnoma nič narobe, postane pa problem takrat, ko je človek kronično utrujen. Kava v takih primerih le začasno ponudi občutek energije, nekaj ur kasneje pa se zgodi, da smo še bolj utrujeni kot zjutraj. Posledica bo ta, da bomo dan za dnem le višali količine kave, utrujenosti pa tako ne bomo rešili. Poskusite nekaj časa dan začeti brez kave zato, da se telo adaptira in navadi samo od sebe začeti dan oz. brez poživil.

Sonce

Sonce oz. sončni žarki stimulirajo možgane in njihovo delovanje. Jutranji sprehod in nekaj sonca dokazano zniža nivo melatonina (po domače povedano hormona “spanca”) v možganih. Obenem ni nobena skrivnost, da svež zrak in sonce dobro vplivata na splošno počutje.

Skrb za kvaliteten spanec

  • 7 do 9 ur spanca
  • izogibanje raznim svetlobnim žarkom, tehnološkim napravam in hrupu, ki vam lahko podre spalni ciklus
  • spanje v temi oz. brez luči
  • upoštevanje potrebe po spanju, torej poslušati svoje telo
  • imeti približno enak čas/uro kdaj oditi spati
  • izogibanje poživilom v poznih popoldanskih in večernih urah