MAJHNE, A BISTVENE IN ZDRAVE NAVADE

Ste se kdaj vprašali katere so tiste navade, ki vas spremljajo večino časa oz. večino vašega življenja? V kolikor ste si podali odgovor, lahko hitro pridete do spoznanja katere so tiste navade, ki nas vas vplivajo dobro in katere na vas vplivajo slabo. Danes bomo z vami delili nekaj tistih navad, ki lahko na vaše življenje vplivajo bolj zdravo. S takim načinom boste zagotovo naredili nekaj zase in za splošno dobro počutje.

Hidracija

Ste sigurni, da na dnevni ravni spijete dovolj vode? Strokovnjaki pravijo, da mora odrasla oseba zaužiti vsaj 2-3 litre tekočine na dan, saj tako poskrbi za pravilno hidracijo telesa.

Aktivnost

Je vaša služba taka, da ste večinoma časa v sedečem položaju? Čas malice izkoristite tako, da si poleg zasluženega obroka privoščite tudi sprehod ali razgibavanje – če se da, naj bo to zunaj in na zraku. Nikakor ne zanemarjate pomena fizične aktivnosti.

Naravna živila

Poskušajte kupovati oz. uživati čim bolj naravno pridelano hrano in hrano, ki vsebuje čim manj nenaravnih dodatkov. Vsak od nas si seveda rad privošči kaj manj zdravega, a bistveno je, da večina hrana prihaja iz naravne in zdrave pridelave.

Zlata sredina

Zlata sredina je tista s katero boste najboljše živeli. Od prehrane, do treningov in dnevnih aktivnosti. Nobena skrajnost ni dobra. Pri prehrani poslušajte telo in poskušajte uživati čimbolj raznolike obroke, kot rečeno seveda zrave, ampak naj bodo polni vseh makrohranil – maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin. Pri treningih bodite pozorni na počitek in telesu dajte čas tudi za regeneracijo, nobeno pretiravanje ni dobro na dolgi rok. Pri vsakodnevnih aktivnostih pa poskrbite, da bodo vaši dnevi čim manj stresni.

Spanec

Ne zanemarjajte pomena spanca. Dober spanec na telo in psiho vpliva več kot si mislite. Kvalitetno spanje vas bo napolnilo z energijo, obenem pa bo vaše telo imelo čas regeneracije.

Zrak

Dovolj časa preživljajte tudi na zraku. Svež zrak, vitamin D in ostali dejavniki bodo poskrbeli, da se boste počutili odlično.

Uteži

Če želite vzdrževati mišično maso in poleg cardio vadbe, ki skrbi za srčnožilno zdravje, storiti tudi nekaj za svojo postavo in dobro počutje, nikakor ne zanemarjajte treninga z utežmi. Le tako boste vzdrževali mišično maso in mišice ohranjali pri aktivnosti.

Prigrizki

Ste eni izmed tistih, ki si večkrat na dan privoščite prigrizek? Bodite pozorni na vsebnost sladkorja in nezdravih maščob. Izberite zdravo možnost – zdrave maščobe in beljakovine, v kolikor potrebujete nekaj energije pa je priporočljiv tudi vnos ogljikovih hidratov.

Tehtnica

Živimo v času, ko se vse več ljudi zanaša na številke na tehtnici. Prav je, da imamo svojo težo pod nadzorom, a pozorni bodite predvsem na vaše splošno počutje in kako se vidite v ogledalu. Tehtnica je sekundarnega pomena.

Dnevni koraki

Dovolj dneva preživite na nogah tako, da naredite vsaj med 8-10 tisoč korakov na dan.

Brez prenajedanja

Vsak obrok naj bo tak, da po njem niste več lačni, vsekakor pa se ne prenajedati do točke, da ne morete niti dihat

Poslušajte svoje telo

Telo vam bo samo od sebe povedalo kaj mu odgovarja in kaj ne, le poslušajte ga.

Dobra in zdrava družba

Dobri ljudje ob vas so tisti od katerih boste imeli največ – dobro izbiratej družbo in se skupaj držite zdravih navad med katere seveda spada tudi fizična aktivnost in fitnes kot način vadbe.