VITAMINI IN DELOVANJE

Vsi smo že kdaj slišali ali brali o vitaminih, a vseeno marsikdo še vedno ne ve zakaj so tako bistveni in kateri so tisti vitamini za katere strokovnjaki pravijo, da so esencialni.

Kaj so vitamini?

Gre za organske spojine, ki jih ljudje potrebujemo za optimalno delovanje našega sistema in sicer v majhnih količinah. Večinao vitaminov je prav, da jih pridobivamo preko hrane, saj jih telo ne proizvaja ali jih proizvaja manj kot jih potrebujemo. Poznamo različne vitamine, vsak izmed njih pa ima v telesu drugačne vloge – človek za delovanje potrebuje različne količino vsakega vitamina, da ostane zdrav. Vitamine ločimo na vodo-topne in maščobo-topne.

Med vsemi vitamini poznamo esencialne, teh pa je 13. Gre za vitamin A, C, D, E, K in B – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ter B12. Zakaj so našteti vitamini tako pomembni?

Vitamin A

Bistven za zdravje vida in očes, med drugim pa je bistven tudi pri rasti in razvoju celic. Spodbuja zdravo kožo, lase, nohte, dlesni, žleze, kosti in zobe. Dokazano je, da preprečuje nočno slepoto in lahko pomaga pri preprečevanju pljučnega raka. Pomemben je torej za normalen vid, imunski sistem in razmoževanje, pomaga pa tudi pri delovanju srca, pljuč, ledvic in nekaterih drugih organov.

Dobri viri vitamina A: jetra, olje jeter trske, korenje, brokoli, sladki krompir, maslo, ohrovt, špinača, buče, zelenjava, nekaj sirov, jajca, marelice, melona dinja in mleko.

Vitamin D

Gre za vitamin, ki pomaga pri absorpciji kalcija, obenem pa je gradnik in vzdrževalec močnih kosti ter zob. Vitamin D tako uravnava količino kalcija in fosfata v telesu.
Viri: sončni žarki (brez pretiravanja, seveda), mastne ribe, jajca, goveja jetra in gobe.

Vitamin B1

Je bistvenega pomena za proizvodnjo različnih encimov, ki pomagajo pri razgradnji krvnega sladkorja. Pomaga tudi pri spominu, ledvicah in cirkulaciji. Nekatere študije dokazujejo tudi, da znižuje krvni pritisk in srčne komplikacije pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen.
Viri vitamina B1: kvas, svinjsko meso, sončnična semena, rjavi riž, žitarice oz. izdelki žitaric, cvetača, ohrovt, šparglji, krompir, jajca, jetra in pomaranče.

Vitamin B2

Igra vlogo pri rasti in razvoju celic, obenem pa pomaga tudi pri presnovi hrane.
Najdemo ga: v špargljih, bananah, kakijih, v blitvi, skuti, mleku, jogurtu, mesu, jajcih, ribah in fižolu.

Vitamin B3

Zelo pomemben za delovanje celic. Pomaga pri delovanju možganov, izboljšuje kožo, uravnava maščobo v krvi, lahko pomaga pri zniževanju krvnega pritiska.
Viri: goveje meso, piščanec, losos, tuna, mleko, jajca, zelenjava, brokoli, paradižnik, korenje, razni oreščki, najdemo pa ga tudi v leči in tofuju.

Vitamin B5

Vitamin B4 je bistven pri produkciji energije in hormonov.
Najdemo ga: v mesu, brokoliju, polnozrnatih izdelkih, jogurtu in avokadu.

Vitamin B6

Zelo pomemben oz. vitalen za produkcijo rdečih krvnih celic. Vitamin B6 igra vlogo pri kemičnih reakcijah imunskega sistema. Hrana bogata s tem vitaminom bo telesu pomagalo pri borbi z okužbami.
Viri: čičerika, goveja jetra, banane, buča in oreščki.

Vitamin B7

Vitamin B7 deluje tako, da pomaga telesu pri presnovi beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov – torej pri presnovi vseh treh makrohranil. Pomemben je tudi za strukturo beljakovin, ki se nahajajo v laseh, koži ter nohtih.
Najdemo ga: v rumenjaku, jetrih, brokoliju, špinači in različnih sirih.

Spremljajte naš blog še naprej, saj bomo ostalih 5 esencialnih vitaminov našteli v prihodnjem članku.