IZGUBA MIŠIČNE MASE IN STAROST

Izguba mišične mase, ki je povezana s starostjo je povsem normalen in naraven pojav. Dejstvo pa je, da lahko do izgube mišične mase zaradi poškodbe, bolezni ali daljšega obdobja brez aktivnosti, pride hitreje. Posledice so šibkost, slabo ravnotežje in tudi krhkost.

Ljudje starejši od 65. let so bolj nagnjeni k mišični atrofiji, pojavu pa se reče sarkopenija. Telo si težje opomore po drastičnih izgubah mišične mase, je pa res, da se lahko s pravim načinom in pristopom nekako zavarujemo pred izgubo mišične mase. Ne glede na starost.

Kateri so znaki izgube mišične mase?

Kot rečeno, lahko do tega pride zaradi raznih bolezni, slabe oz. premalo prehrane in drugih razlogov. Znano je, da je vzrok večkrat lahko tudi fiziološki. To pomeni takrat, ko človek svojih mišic ne uporablja dovolj v daljšem časovnem obdobju. Mišična atrofija lahko vodi do naslednjih težav.

  • šibkost v zgornjih okončinah, vključno s težavami pri dvigovanju rok ali poseganju po visokih predmetih
  • nezmožnost ali delna nezmožnost odpiranja raznih posod, steklenic ali česa drugega, težko zapenjanje gumbov, težave pri držanju pisala ali vezanju vezalk
  • povzroči lahko mišične krče in slabo ravnovesje

Mišična atrofija se pri daljšem obdobju fizične neaktivnosti ne zgodi vedno, saj ima vpliv na to tudi vaše predhodno zdravje, nivo aktivnosti in količina mišične mase, ki jo imate. Dejstvo je, da imajo ljudje, ki so redno fizično aktivni lažjo pot pri vzdrževanju mišične mase tudi po daljšem obdobju neaktivnosti. Kaj nam to pove? Rekreacija je pomembna. Je pa tudi res, da telo ne potrebuje veliko časa, da izgubi mišično maso v kolikor ni aktivno. Ena izmed raziskav je pokazala, da so redno fizično aktivni moški v dobrih dveh tednih brez treninga izgubili okrog 25% mišične mase, so pa jo kasneje hitro pridobili nazaj.

Bodite aktivni

Nič novega ni, da je vadba zdrava. Napotek, ki vam ga lahko damo je, da svojo aktivnost kombinirate s cardio vadbo, vajami za moč in vajami z obremenitvijo. Pomembno vlogo igra seveda tudi prehrana, kjer ne sme manjkati noben od treh glavnih makrohranil, toliko bolj pomembne pa so beljakovine, ki so gradnik mišic.

*članek smo povzeli iz različnih virov, ki s študijami preučujejo omenjene pojave

Zapomnite se – nekaj aktivnosti je vedno boljše od nič aktivnosti.