PRAZNIKI

December, Božič, prazniki, novo leto – obdobje, ko mimogrede zaužijemo več hrane kot ponavadi, naenkrat pa je tukaj januar in višja številka na tehtnici. Gre za praznični mesec, ki zajema verske in državne praznike, posledično več druženj, več pijače in več hrane. Hitro se zgodi, da v samo enem mesecu pridobimo okrog pasu in nič novega ni, da nam to ni najbolj všeč – vsaj takrat, ko zagledamo posledice. V izogib takim posledicam nam ni potrebno posegati samo po “dolgočasni” hrani, z lahkoto lahko kombiniramo nekaj “trikov” in se izognemo nabiranju dodatnih kilogramov. Kako?

Po pameti

Ob praznovanjih vam iz ni potrebno jemati in poskusiti čisto vsega. Izberite tisto hrano, ki vam je res najbolj všeč, predvsem pa je vsekakor dovolj, da od vseh dobrot poskusimo samo po en kos.

Počakajte tistih 10 minut

Vaš želodec in trebuh potrebujeta nekaj minut preden vam data vedeti, da sta polna in, da več enostavno ne gre. Zato preden posežete po dodatni porciji, počakajte, da vam telo sporoči ali si dejansko želi in zmore več. Dogaja se namreč, da imamo lačne le oči, nismo pa dejansko lačni.

Morda nekoliko smešno, a zna pomagati

Oddaljite se od mize kjer vas čakajo vse dobrote, tako se boste izognili pogledu na polno mizo, posledično pa manj posegali po dodatni hrani.

Na praznovanje se odpravite nekoliko siti, ne lačni

V primeru, da boste na praznovanje prišli lačni, bo možnost prenajedanja veliko večja. Že doma si pripravite lažji obrok, tako boste manj posegali po tisti kalorični hrani na praznovanju.

Kalorije iz pijače

Veliko ljudi ne ve koliko kalorij ima dejansko lahko pijača. Sladkane pijače, alkohol in podobne pijače imajo veliko več kalorij kot si mislite. Poskusite posegati po vodi, če pa se že odločite za alkohol, zaužijte kozarec vode med enim in drugim kozarcem alkohola.

Brez alkohola na prazen želodec

Alkohol na prazen želodec poveča apetit. Posledica? Več hrane.

Sprehod med enim in drugim obrokom

V kolikor imate možnost, je sprehod med enim in drugim obilnim obrokom dobra izbira. Pomagali boste prebavi, obenem pa boste tudi pokurili nekaj kalorij.

Zelenjava

Ne pozabiti na vir vlaknin, torej predvsem zelenjave. Tako boste poskrbeli za boljšo prebavo, zelenjava pa bo tudi poskrbela, da boste prej siti in tako pojedli manj ostale hrane.

Poslušajte svoje telo

Povsem normalno je, da ob praznikih, predvsem v decembru, posežemo več večjih količinah hrane. Bistveno pa je to, da poslušate svoje telo in se ustavite, ko ima telo dovolj. Druženja so zato, da izkoristimo čas s svojimi najbližjimi in z ljudmi, ki jih imamo najraje, hrana naj bo v drugem planu.