PRELISIČI SVOJ METABOLIZEM

Telesni mehanizem preživetja deluje tako, da se naše telo bori proti izgubi teže. Sistem je tak, da se metabolizem upočasni zato, da bi preprečil lakoto. Iz tega razloga drastično oz. hitro hujšanje ni priporočljivo za nikogar, ki ni bistveno prekomerno težak. Poleg tega je hitro hujšanje izredno težko vzdržno sploh v prvih nekaj tednih.

Ko naš metabolizem nima časa, da bi se navadil na drastično izgubo telesne teže, bo storil vse kar je mogoče za to, da vzdrži oz. se vrne nazaj na neko normalno težo. Iz tega razloga se veliko ljudem, ki želijo hitro shujšati zgodi, da se v zelo kratkem času začnejo prenajedati – razlog je očiten, telo potrebuje vnos kalorij zato se poveča hrepenenje po hrani.

Jasno je, da je progresivno in planirano hujšanje najboljši način kako na zdrav način in na dolgi rok pravilno izgubiti odvečne telesne kilograme. Dejstvo pa je tudi, da se bo telo kljub pravilnemu načinu in pristopu upiralo. Način kako metabolizmu preprečiti, da bi se upočasnil je zadostna količina beljakovin. Zakaj? Zato, ker za prebavo beljakovin potrebuje telo več energije, rezultat pa je ta, da bodo beljakovine poskrbele, da bo metabolizem deloval. Beljakovine oz. aminokisline so tudi gradnik mišic, torej bo zadosten vnos poskrbel zato, da bodo mišice dobile svoje hranilo.

Drugi oz. še en način kako poskrbeti za delujoč in hiter metabolizem je intenziven trening. Intenziven pa pomeni, da je taka vadba za telo na nek način “neprijetna” – v dobrem smislu, seveda. Najslabše kar lahko storite je, da telovadite preveč “na lahko”, ker se telo na tako vadbo hitro privadi, posledično ne stimulirate ne mišic, ne prebave oz. metabolizma. Primer: v kolikor boste vsak dan hodili oz. se sprehajali za 30 minut, se bo telo prej ali slej navadilo, rezultat pa ne bo več enak. Telo oz. mišice morete stimulirati, le tako bodo rezultati najboljši. Trening z utežmi, visoko intenziven intervalni trening (HIIT vadba) in cardio je kombinacija, ki deluje. Seveda pa to ne pomeni, da sprehode v naravi ali kje drugje odsvetujemo – ravno bratno, priporočljivi so in zdravi.

Vadba je torej nujno orodje, ki nam bo pomagalo do hitrega metabolizma. Kontrola nad hrano pa je toliko bolj pomembna. Pozornost dajte na prehrano, predvsem pa na to, da zaužijete dovolj primerne hrane pred treningom, saj vam bo to dalo energijo. Tako boste lahko boljše in intenzivnejše trenirali. Glede prehrane pa bodite nasploh pozorni, obrnete se lahko tudi na osebnega trenerja in prehranskega svetovalca, ki vam bo svetoval za vas primeren jedilnik, program treninga in se tako strokovno lotil zadeve.

Sebastjan Radman,
Lastnik in osebni trener v Invictus fitnesu ter trening studiu Izola