FIZIČNA AKTIVNOST IN DELOVANJE MOŽGANOV

Najbolj podrobne raziskave so v zadnjih letih potrdile povezavo med fizično aktivnostjo in izboljšanjem kognitivnih funkcij človeka. Gre predvsem za procese možganskih tkiv (bele snovi), ki so sestavljena iz živčnih vlaken.

V zadnjih letih je bilo predvsem v tujini narejenih veliko število raziskav glede vpliva rekreacije na možgane oz. naše misli. Dokazano je bilo, da redna fizična vadba lahko zmanjša možnost demence in simptome depresije. Poleg tega lahko vadba poveča kognitivne sposobnosti zdravih posameznikov. Starostna skupina ni bila opredeljena oz. študije niso bile delane samo na eni skupini, kar pomeni, da so pozitiven vpliv vadbe na možgane potrdili pri različnih starostih. Omeniti je vredno tudi to, da so pri omenjenih raziskavah opazili spremembe v strukturi možganov in sicer pri telesno aktivnih ljudeh.

Spletna stran “Scientific Reports” kjer so bile različne študije objavljene in podrobno razložene, omenja tudi, da je bila majhna fizična aktivnost povezana z visokim krvnim tlakom. Povezava obstaja tudi med vadbo, mišično maso in nivoji glukoze v krvi.

Nemška univerza “Muenster” je opravila nekaj testov na zdravih ljudeh zato, da bi potrdila vse, kar smo že omenili. Kot smo že povzeli v začetku, so procesi možganskih tkiv, ki so sestavljena iz živčnih vlaken tisti, ki igrajo vlogo pri tem, da fizična aktivnost vpliva na boljšo kognitivno funkcijo. Okrog 1200 posameznikov je opravilo teste v povezavi s spominom, razumevanjem, ostrino in nekaterimi drugimi parametri.

Rezultati so bili pozitivni in osupljivi – vsi redno fizično aktivni posamezniki so se na testih odrezali boljše od ostalih. Raziskovalci pri raziskavi so boljše rezultate povezali z višjo stopnjo kondicije in z izboljšanjem že omenjene struktune celovitosti bele snovi v možganih. Povedati je potrebno tudi, da so bili raziskovalci (z Dr. Repplom na čelu) navdušeni nad potrjenimi rezultati, predvsem zato, ker je bil opažem padec kognitivne sposobnosti v povezavi s prenehanjem fizične aktivnosti posameznikov, tudi relativno mladih ljudi.

Gre torej za pomembne povezave in dokaze, da lahko fizična aktivnost vpliva tudi na psihično zdravje, počutje in sposobnost.