ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

Znanstveniki in raziskovalci že leta in leta raziskujejo vplive zdravega načina življenja na življenjsko dobo. Iz podatkov, ki so razvidni iz študije “Health professionals Follow up study” in sicer iz Harvard univerze, je bilo do danes vključenih okrog 80 tisoč žensk in okrog 40 tisoč moških. Gre za študije, ki trajajo že več kot 30 ali celo 40 let, osredotočajo pa se na prehrano, fizično aktivnost, telesno težo, kajenje in alkohol.

Kaj pravzaprav pomeni oz. sestavlja zdrav življenjski slog?

Dolgoletne študije so zajele 5 bistvenih točk.

  • Zdrava prehrana

Bistvena točka, ki vpliva na življenjski slog in dolgo življenjsko dobo je prav zdrava prehrana. Tukaj lahko naštejemo zelenjavo, sadje, oreščke, polnozrnate izdelke, zdrave maščobe in tako dalje. Za dobiti prav razmerje zdrave prehrane pa morajo študije vključiti podatke tudi o nezdravi hrani oz. koliko katere hrane zaužijejo ljudje, ki so vključeni v študije. Na eni strani imamo že našteto hrano, ki dela razliko na strani zdrave hrane, na drugi pa nezdrave izdelke kot so procesirana hrana, sladkor, sladkane pijače in nezdrave maščobe.

  • Fizična aktivnost

Vsaj 30 do 45 minut fizične aktivnosti ne dan je potrebno imeti za to, da lahko dobimo pravi vzorec o zdravem življenjskem slogu.

  • Telesna teža

Vzdrževati morate telesne težo, ki ustrezno vaši višini. Tukaj moramo upoštevati še indeks telesne mase, ki je nedvomno bistven pri zdravem načinu življenja.

  • Kajenje

Ni skrivnost koliko slabih učinkov ima kajenje na zdravje zato je pomembno poudariti, da “zdrava mera kajenja” nikakor ne obstaja.

  • Alkohol

Moderirano pitje alkohola je nekaj kar lahko vključimo v naš našin, a moramo seveda paziti, da ne pretiravamo, obenem pa paziti še za kakšno vrsto pijače se odločimo. Moderirano pitje alkohola naj bi pomenilo okrog 5 do 10 gramov alkohola na dan za ženske, 5 do 30 gramov na dan pa za moške. Povprečno ena pijača vsebuje okrog 15 gramov čistega alkohola. To je recimo okrog 3 dcl piva ali 1.5 dcl vina. Naše mnenje je, da kozarec vina ob kakšnem obroku tu pa tam zagotovo ne škodi, redno pitje alkohola pa nikakor ne pomeni zdrav življenski slog.

Vse naštete točke torej vplivajo na zdravo življenje in na našo življenjsko dobo. Naštejemo lahko še stres oz. nivo stresa, ki je žal že del našega vsakdana. Dobro razmislite kakšen življenski slog se splača imeti in koliko naredite za to, da bi živeli bolj zdravo.