MAŠČOBE 1.DEL

Maščobe so eno od treh največjih makrohranil (poleg beljakovin in ogljikovih hidratov), telo pa nujno potrebuje vse tri vire naštetih makrohranil zato, da lahko normalno deluje. Maščobe so v določeni meri pomembne za energijo, za absorbcijo vitaminov in zato, da zaščitijo srce in možgane. Leta in leta smo poslušali in brali o tem kako so maščobe škodljive in kako bomo zaradi maščob nabirali “pas” okrog trebuha, višali holesterol in škodovali zdravju nasploh. Dobro pa je vedeti, da niso vse maščobe enake.

“Slabe” maščobe kot so umetne in nasičene maščobe (trans maščobe) so tiste, ki so krive zato, da so vse maščobe na slabem glasu. Pridobivanje na telesni teži, zamašene žile in povišana možnost za nekatere bolezni – to so nekatere posledice, ki jih prinašajo slabe maščobe.
“Dobre” maščobe, kot so nenasičene maščobe in omega 3 maščobe pa imajo ravno obraten učinek. Dejstvo je, da dobre maščobe blagodejno vplivajo na delovanje našega telesa in sicer na naše počutje, psiho, nivo utrujenosti in na kontrolo telesne teže. Pomembno je, da razumemo razliko med slabimi in dobrimi maščobami, saj lahko iz tega razberemo ogromno lastnosti s katerimi bomo pomagali našemu zdravju nasploh.

Holesterol:
Maščobe igrajo zelo pomembno vlogo pri nivojih holesterola. Holesterol je maščobna substanca, ki jo telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Holesterol sam po sebi ni slab oz. škodljiv, to pa velja le v primeru, da je mera holesterola v mejah normale. Previsok holesterol namreč slabo vpliva na naše zdravje. Vedeti moramo, da tako kot obstajajo dobre in slabe maščobe, obstaja tudi dober in slab holesterol.

  • HDL je tisti holesterol, ki je dober holesterol
  • LDL pa je slab holesterol
  • bistveno je, da držimo LDL nivo holesterola nizko, HDL nivo pa visoko, le to pa pripomore k zdravju srca in pri preventivi infarkta
  • visok nivo LDL holesterola vpliva na zamašitev žil, nizek nivo HDL holesterola pa je lahko znak za povišano možnost kardiovaskularnih bolezni

Največji vpliv na nivo holesterola imajo maščobe, ki jih zaužijete. Pozorni bodite torej na kakšno vrsto maščob izbirate. Svetujemo vam, da se prehranjujete z dobrimi maščobami, ne pa slabimi. Naslednji teden se bomo podrobneje dotaknili vrst maščob, jih opisali in tudi našteli.

V naslednjih tednih bomo s članki o maščobah nadaljevali, vabljeni k branju.