MARTINA: “GIBANJE”

Poletje je pred vrati in po dolgi karanteni oz. zaprtju je masikdo v paniki, da je treba hitro nazaj v formo. Drži?

Trenirati je super, v tisti uri se konkretno razgibamo, naredimo dosti dobrega zase in za svoje počutje, dejstvo pa je, da se po tisti uri naše delo ne zaključi.
So tri ali štiri ure na teden intenzivnega miganja proti osem do deset dnevnega sedenja za pisalno mizo (poleg spanja, ki je seveda nujno potrebno), dovolj? Ne pravim, da je nujno potrebno biti več ur v fitnesu, ali se strogo držati neke “stradaj-diete” zato, da uspemo. Tudi če dodamo tisto dodatno uro cardia za vikend in preostali čas preživimo na kavču z Netflixom, ne naredimo velike razlike.

Vsem nam je jasno, da za izgubo maščobe potrebujemo deficit oz. zaužiti moramo manj hrane/kalorij, kot jo porabimo.

Nevadbena termogeneza ali NEAT (Non-exercise activity thermogenesis) je porabljena energija za vse dnevne aktivnosti, ki niso vezane na naš bazalni metabolizem (spanje, dihanje) in športno aktivnost.
NEAT ima zelo pomembno vlogo pri izgubi maščobe. Določene raziskave kažejo na to, da lahko s tako imenovanim “NEAT” povečamo dnevno porabo energije celo do 2000 kcal. Ni malo, ne?

Dejstvo je, da se vedno manj gibamo. Peljemo se v službo, odsedimo na delovnem mestu povprečno 8 ur na dan, se odpeljemo domov, še malo odsedimo na kavču in se po stresnem dnevu odpravimo spat. Zveni znano?
Razvajeni smo, ker smo navajeni biti komot, vsaj jaz tako vidim in pravim. Navajeni smo naročiti hrano domov, shopping online, v službi parkiramo čim bližje, da nam ja ni potrebno preveč hoditi, pred trgovino vedno iščemo čim bližji parking in tako dalje. Naštevala bi lahko še in še.

Vse te malenkosti igrajo veliko vlogo. Pa ne samo pri hujšanju, pri splošnemu boljšemu počutju in zdravju nasploh.
Narejeni smo, da se gibamo in smo aktivni.

Kaj lahko naredimo oziroma kako povišamo “NEAT”?

  • Uporabite stopnice
    “Ampak Martina, jaz se ful zadiham do tretjega štuka”. Ni zastrašujoče? Ja, se zadihamo, ampak če bomo vsak dan hodili vsaj malo po stopnicah namesto z dvigalom, se bo prej ali slej poznalo na kondiciji.
  • Če imate možnost, delajte stoje
    Marsikje v pisarnah se že pojavljajo visoke mize, ob katerih se lahko stoji. Noben ne pravi, da to morate početi vseh 8 ur, ampak vsaj delno. Tudi vaša hrbtenica vam bo hvaležna.
  • Razdelite si dan
    Porazdelimo čas, ki ga v večini odsedimo in si vsakih 30 minut vzamimo čas, da naredimo vsaj par korakov. Pojdite po vodo, na wc ali pa se samo preprosto pretegnite. Toliko, da malo razbijete ta čas, ko presedite.
  • Ne parkirajte vedno na najbližjem mestu
    Ob prihodu v službo, pred trgovino, pri vseh opravkih – ne iščite vedno najbližjega parkinga. Naredite tistih 10 korakov, naredili si boste uslugo
  • Bodite kot Martina in za spremembo pojdite v službo peš
    Marsikdo me je kje srečal medtem, ko pešačim s slušalkami v ušesih in ne vidim pol metra pred sabo (kar ni najboljše, haha). Če imate službo razmeroma blizu, zakaj ne bi šli peš, če seveda vreme dovoli? Dandanes že vsak telefon beleži koliko korakov naredimo dnevno – uporabite to možnost.

Koliko korakov pa narediš ti?

Martina Mahnič
Osebna trenerka v Invictus trening studiu