VITAMIN D3 IN COVID

Vitamin D3 je znan tudi pod imenom “vitamin sončnih žarkov” zato, ker ga naše telo proizvaja, ko je v stiku s sončno svetlobo. Dobimo pa ga tudi v hrani in sicer v lososu, rumenjaku in žitih.

Kako ga dobite je manj pomembno od tega, da ga dejansko dobite, saj igra pomembno vlogo v telesu. Omenjeni vitamin se na nek način obnaša oz. deluje kot hormon. Pomemben je za zdravje kosti (tako, da absorbira kalcij in fosfor), za funkcijo imunskega sistema, za uravnavanje počutja in za protivnetno dejavnost – le ta pa je pomembna za borbo proti nekaterim boleznim, med katere spada tudi Covid 19.

Povezava med vitaminom D3 in Covidom 19 ni še popolnoma potrjena, je pa veliko verjetnost, da zadostna količina tega vitamina zniža možnost okužbe. Preveč nizka vsebnost vitamina D3 in visoka možnost okužbe s tem virusom pa je že bila povezana in potrjena s strani izraelske študije, ki je bila objavljena letos poleti.

V drugi študiji opravljeni v ZDA (s strani Univerze medicine v Chicagu) je dokazala povezavo med pomanjkanjem vitamina D3 in možnostjo okužbe s coronavirusom. Vitamin D je pomemben za imunski sistem, dodatki s tem vitaminom pa dokazano znižujejo možnost respiratornih infekcij.

Univerza “Northwestern” je študirala primere okužb v 10 različnih državah, ki imajo največjo smrtnost zaradi Covida 19, opazili pa so, da je v teh državah bila dokazano najnižja vsebnost vitamina D3 pri ljudeh. Dokazi preko študij so del pomembnih korakov za boj proti temu virusu, tako lokalno kot globalno. Zakaj? Predvsem zato, ker očitno ta vitamin deluje oz. pomaga, obenem pa gre za relativno poceni vitamin, ki ga zlahka dobimo tudi v obliki prehranskih dodatkov.

V kolikor si želite preveriti vsebnost vitamina D v krvi, je dovolj navaden krvni test pri vašem zdravniku.