TRENUTNO OBDOBJE IN ČAS ZASE

Živimo v stresnem obdobju, splošno gledano pa v dokaj stresnem svetu. Mobiteli, računalniki in razne naprave nam ne dovolijo, da bi se spočili niti takrat, ko se po delu vrnemo domov. Elektronska sporočila, sporočila preko telefona in skupna sporočila na raznih socialnih omrežjih se ne ustavijo. Neprestano v svoj prosti čas dodajamo opravke, ki pravzaprav niso nujno potrebni, to pa nas na dolgi rok utrudi.

Kdaj ste nazadnje zares cenili, občudovali in uživali v nekem trenutku? Kdaj ste trenutek opazovali za več kot nekaj sekund brez, da bi ob tem uporabili tudi telefon ali kakšno drugo napravo in seveda obenem ob tem obvestili ljudi na socialnih omrežjih? Vprašajte se in dobili boste odgovor na to koliko časa velika večina od nas zapravlja tam kjer ni potrebno. Ste namesto popoldanskega in večernega tipkanja po telefonu razmišljali o sprehodu, pogovoru z najbližjimi ali o nečem, kar vas sprošča? Recimo vadba?

Neprestan pritisk okolice, da moramo nekaj početi in spremljati dogajanje preko ekranov nas je naredila generacijo, ki ne zna več uživati v tem, kar se ravnokar dogaja. Tudi takrat, ko si vzamemo recimo čas za vadbo ali kakršnokoli rekreacijo, moramo vmes pregledati dogajanje na telefonu, slikati, objaviti, komu odpisati ali enostavno izgubljati čas s tem, ko “listamo” med življenji drugih.

Morda se bo zdelo čudno, za koga celo smešno, a poskusite s sprehodom in opazovanjem narave. Opazovanjem morja, gozdov, okolice in vsega, kar je okrog nas. Ta občutek vam bo dal vedeti kaj vse izgubljate, ko neprestano gledate v ekran telefona. Počutili se boste sproščene in zadihali boste. S tem boste dejansko naredili nekaj zase, sploh v času virusa, ko nas vse skupaj mori situacija in obdobje v katerem smo se znašli.

Kaj imamo od tega? Od tega imamo možnost, da se sprostimo in začnemo ceniti in uživati v trenutkih, ki so na koncu dneva najbolj pomembni. Bolj boste sproščeni, boljše boste delovali v službi, v odnosih, v prostem času in ob raznih aktivnostih, ki vas veselijo. Naj bo dano obdobje priložnost za storiti nekaj dobrega zase.