MOČAN IMUNSKI SISTEM 3. DEL

Zdravstvena kriza, bodisi lokalna, državna ali svetovna, je brez dvoma neke vrste opozorilo za vse nas. Pandemija, ki smo ji bili oz. smo ji priča, je nekaj kar nam da misliti o lastnem zdravju in pripravljenosti našega imunskega sistema. Okrepitev imunskega sistema bi za vsakega posameznika morala biti prioriteta, pravijo v Svetovni zdravstveni organizaciji. Prav tako je zelo pomembno, da v vsakdanje življenje vključimo in dodamo navade, ki lahko pri krepitvi imunskega sistema pomagajo. Naštejemo lahko zdravo prehrano, razne prehranske dodatke v obliki vitaminov in mineralov, obenem pa tudi navade, ki nam omogočajo vsakodnevno biti na svežem zraku in preko fizične aktivnosti krepiti telo in imunski sistem.

V seriji člankov z naslovom “Močan imunski sistem” bomo pisali o spremembah in napotkih, ki blagodejno vplivajo na zdravje imunskega sistema, danes pa je na vrsti tretji del.

Vitamin D3

Vitamin D3 je bistvenega pomena pri delovanju našega sistema. Pomemben je pri razvoju, rasti in pri splošnem zdravju. Pomaga tudi pri črevesni absorbciji kalcija, magnezija in fosfata. Vzdržuje tudi nivoje kalcije v krvi, to pa vpliva na delovanje mišičevja in živčevja. Dobimo ga preko sončnih žarkov, lahko pa ga vnašamo tudi v obliki prehranskega dodatka in sicer okrog 2,000 IU na dnevni ravni.

Vitamin C

Vitamin C pomaga pri obrambi pred raznimi infekcijami, ščiti namreč naše telo pred prostimi radikali. Priporočljivo pa ga je jemati okrog 1 grama na dan. Boljša absorbcija železa v črevesju, zaščita pred prostimi radikali, manj oksidativnih poškodb DNK in manj oksidacije LDL holesterola – za vse to in še več se na nek način lahko zahvalimo vitaminu C, ki deluje tudi kot antioksidant.

Probiotiki

Gre za žive organizme, ki živijo v naših prebavilih oz. črevesju. Skrbijo za zdravo prebavo in so ključnega pomena tudi za splošno zdravje. Najdemo jih predvsem v mlečnih izdelkih, lahko pa jih uživamo tudi v obliki prehranski dodatkov – tablete oz. kapsule. Vpliv probiotikov na imunski sistem je velik, saj ga zadostna količina le teh krepi.

Cink

Gre za mineral, ki je bistvenega pomena za splošno zdravje. Najdemo ga v rdečem mesu, belem mesu, ribah, mlečnih izdelkih, oreščkih in še drugod. Potreben je za delovanje imunskega sistema, za celjenje ran, za ščitnično funkcijo in tako dalje. Dobimo ga tudi v obliki dodatka.

Ribje olje

Znižuje krvni pritisk, zmanjšuje trigliceride, ščiti ožilje pred nastankom oz. nabiranjem “umazanije” oz. strdkov, znižuje možnost abnormalnega bitja srca in zastoja. Skratka – pozitivnih lastnosti je ogromno, najdete ga v ribah ali v obliki dodatka (kapsule).