VITAMINI IN DELOVANJE 2. DEL

V današnjem članku nadaljujemo z naštevanjem in opisom esencialnih vitaminov ter njihovih virov.

Vitamin B9

Bistven za tvorbo DNA (molekula, ki je nosilka genetske informacije v vseh živih organizmih) in RNA (dolga molekula, ki opravlja vrsto ključnih funkcij v živih organizmih).
Viri: listnata zelenjava, grah, stročnice, jetra, sončnična semena. Najdemo ga tudi v nekaterem sadju.

Vitamin B12

Vitamin B12 je pomemben za zdrav živčni sistem.
Najdemo ga: v mesu, perutnini, jajcih, mleku in nekaterih mlečnih izdelkih, žitu, v sojinih izdelkih in kvasu.

Vitamin C

Igra vlogo pri produkciji kolagena, pri celjenju ran in pri nastanku kosti. Izboljšuje ožilje oz. krvne žile, bistveno dobro vpliva na delovanje imunskega sistema, pomaga pri absorpciji železa, deluja pa tudi kot antioksidant.

Viri: Največ ga najdemo v sadju in zelenjavi.

Vitamin E

Vitamin E deluje oksidativno, kar pomeni, da preprečuje oz. pomaga preprečevati oksidativni stres. Posledica je pomoč pri vnetjih in raznih boleznih.
Viri: mandlji, jajca, listnata zelenjava, rastlinska olja, kivi, kalčki in oreščki

Vitamin K

Pomaga pri strjevanju krvi, torej pri učinkovitem celjenju ran. Študije so z leti pokazale tudi to, da ima vitamin K vlogo pri zdravju kosti.
Viri: buče, fige, peteršilj, zelenjava

Tako, v dveh člankih smo našteli in opisali vire ter delovanje esencialnih vitaminov. Bistvena je torej raznolika in uravnotežena prehrana zato, da vse omenjene in naštete vitamine dobimo v telo.