ZAKAJ “VEČ” NI NUJNO “BOLJŠE” 2. DEL

V prvem delu članka smo se spraševali če se vam je že zgodilo, da ste se po dolgem času odločili, da se vrnete k vadbi ali pa, da ste brez prejšnjih izkušenj naenkrat začeli trenirati?

Preden nadaljujemo s člankom, je prav, da ponovimo naslednje: taki drastični in hitri začetki so lahko razlog, da razvijete nezdrave navade zato, da bi čimprej prišli do rezultatov. Prepričani ste, da počnete nekaj dobrega, v resnici pa si zaradi hitrosti in naloženih ciljev delate slabo. To se lahko pozna tako, da izvajate ure in ure cardio vadbe, pa recimo tako, da iz prehrane izločite veliko vam najljubše hrane in jedi ali pa tako, da si na treningih nalagate bremena na katere niste navajeni. Vse to počnete z namenom hitrih rezultatov, dejansko pa si na dolgi rok ne delate usluge.

Kdaj je torej primeren čas za “več”?

Zavedati se moramo, da članek ne govori o tem, da ni potrebno garati in se truditi, govori pa o tem kako se nečesa lotiti in kdaj je prav stopnjevati ritem.

  • Ko dan po treningu vaše mišice niso utrujene ali boleče
  • Ko je za vami 7 ali 8 ur kvalitetnega spanca
  • Ko je vaša prebava urejena
  • Ko začutite, da so bremena postala lahka, torej ste povečali moč

Naslednjič, ko pomislite, da bi lahko povečali bremena ali vpeljali nekaj novega v vašo vadbo ali rutino, upoštevajte vse dejavnike, ki smo jih našteli v današnjem in v prvem delu članku. Zapomnite si – “več” ni nujno “boljše.”

Sebastjan Radman,
Osebni trener in lastnik Invictus trening studia