TEK ZA IZGUBO KILOGRAMOV?

Ne glede na to koliko let se že ukvarjamo z vadbo, prehrano, izgubo odvečnih kilogramov in vsem, kar k zdravim življenjskim navadam spada, vedno znova dobivamo vprašanje če je za izgubo maščobe potreben tek.

Dejstvo je, da je dolga oz. daljša cardio vadba manj efektivna, ko gre za izgubo maščobe. Kako vemo? Izkušnje in različni primeri posameznikov, poleg mednarodno opravljenih študij seveda, omenjeno dejstvo le potrjujejo. Ste bili kdaj pozorni na postavo posameznika, ki ure in ure preživlja na tekaču in postavo nekoga, ki prisega na kombinacijo cardio vadbe ter treninga z obremenitvijo oz. utežmi? Če niste, poskusite, najbrž boste sami dobili odgovor, ki ga iščete. Poleg tega pa obstaja še nekaj razlogov zakaj tek ni najbolj primeren za izgubo maščobe.

“Kostna in mišična struktura, ki ni natrenirana, obenem pa je obdana z veliko količino maščobe, je bolj nagnjena k poškodbam.”

Dogaja se namreč naslednje; profil ljudi, ki nam najbolj pogosto postavlja omenjeno vprašanje, je v večini profil nekoga, ki si želi izgubiti večje število kilogramov, posledično pa imajo taki posamezniki malo mišične mase, po drugi strani pa veliko maščobe. To pomeni, da so sklepi zelo obremenjeni, ko gre za tako vadbo kot je tek. Kostna in mišična struktura, ki ni natrenirana, obenem pa je obdana z veliko količino maščobe, je bolj nagnjena k poškodbam. Ste že kdaj videli znane televizijske programe kjer posamezniki izgubijo veliko količino kilogramov, obenem pa se ob teku pritožujejo nad bolečinami? Če ste, imate odgovor na dlani.

“Kaj pa intervali?”

Še eno vprašanje, ki ga dobivamo pogosto je ali bi svetovali intervalni tek za izgubo maščobe – tudi tukaj pa je naš odgovor ne. Intervali naj bi bili izenačeni, kar pomeni, da moraš po vsakem intervalu dati vse od sebe. Tak način pa je za nekoga, ki ga odvečni kilogrami omejujejo pri gibanju in so zadihani že po manjšem naporu kot je intervalni tek, ne pride v poštev – za njihovo dobro, seveda. V kolikor prisegate na tek in je vaše telo po predispozicijah in navadah navajeno na tak način vadbe, v redu, v velikem % ljudi pa le tek za izgubo kilogramov ne pride v poštev. V večini primerov torej svetujemo kombinacijo med vadbo z utežmi in drugimi cardio možnostmi – enako pa velja za željo po intervalih; če jih želite umestiti v svoj trening program, se posvetujte z našimi trenerji v Invictus trening studiu.

Sebastjan Radman,
Osebni trener in lastnik Invictus trening studia