KAKO ŠPARATI KALORIJE

Veliko krat se zgodi, da nas v nekem obdobju, ko imamo več prostega časa (recimo v obdobju počitnic in dopustov), več možnosti za izlete, več vikendov za razne zabave, obilnejši in bolj kalorični obroki premamijo. Enostavno zgodi se nam tistih nekaj dni, ko bi si radi privoščili tisto hrano ali obroke, ki se jih običajno izogibamo. Kako torej kljub malce drugačni hrani ohraniti količino kalorij, ki odgovarja našemu metabolizmu in dnevni porabi oz. potrebi našega telesa?

Študija, ki jo je opravil “Journal of Nutrition” razkriva, da se večina ljudi, ki je navajena popaziti kakšno hrano in koliko hrane vnaša v svoje telo, odloča, da v takih primerih spušča zajtrk, v nekaterih primerih pa celo kosilo. Zavedati se je treba, da tak način lahko pripelje do tega, da se v večernih urah s praznimi želodcem in lačnimi očmi nespametno odločamo za velike količine hrane, ki hitro preseže dnevni vnos kalorij kljub temu, da smo čez dan zaužili manj hranil oz. hrane.

Ista študija je ponudila tudi pametnejšo rešitev, ki je povsem dostopna in ne prinaša drastičnih restrikcij hrane in količine kalorij. Enostavno – izberite hrano, ki si jo želite, le porcija naj bo manjša. Vzporedna študija je dokazala, da lahko na ta praktičen način zmanjšamo količino kalorij tudi do 22%, kar je skoraj četrtina dnevnega vnosa.

Nasveti, ki vam v takih primerih pridejo prav so naslednji:

  • zajtrk naj bo običajen in kot smo ga vajeni, seveda pa ne pozabite na vir beljakovin
  • preko dneva spijte dovolj vode, ki vam bo pomagala, da ostanete hidrirani, obenem bo prebava boljša
  • ko pride čas za omenjeni obrok naj bo porcija enostavno manjša
  • tako boste zaužili nekaj kar ste si zaželeli, obenem pa ne boste pretiravali in se prenajedali

Čas dopustov je idealen čas za to, da nehote pridobimo kakšen kilogram odveč. Po eni strani s tem ni nič narobe, ker je dopust za marsikoga čas sprostitve, tisti kilogram ali dva ne bosta naredila večje in bistvene škode (v večini primerov bo to le voda, ki se bo v telesu nabrala zaradi nezdrave in slane hrane), po drugi strani pa se zna hitro zgoditi, da zaidemo v skrajnost in naberemo tudi 5 kilogramov ali več. Po pameti, torej.