PRENAJEDANJE 1. DEL

Ste opazili, da imate težave s prenajedanjem? V naslednjih vrsticah imate možnost prebrati nekaj obrazloženih korakov, ki jih bomo razdelili v par člankov, kako se lahko spopadete s tovrstno težavo.

Odmislite preveč striktne diete

Preveč striktne diete oz. diete, ki vam jih ne sestavi in pripravi nekdo, ki se na področje prehranjevanja in treninga ne spozna, je lahko vse prej kot dobra. V kolikor se držite diete, ki je preveč obremenjujoča, boste kaj hitro zapadli v prenajedanje in posledično nazadovanje. Slabo počutje bo tako psihično, kot fizično. V primeru, da bi radi spremenili prehranjevalne navade, se obrnite na osebnega trenerja oz. nekoga, ki vam bo z znanjem in izkušnjami znal pomagati in vaše navade spremenil na pozitiven način. Prehranjevanje mora biti zdravo, predvsem pa mora biti užitek, ne obratno. Stritkno “rezanje” določene hrane iz jedilnika bo na dolgi rok pripeljalo do tega, da bo vaša želja po večji količini hrane bolj prisotna kot če bi se diete lotili bolj pametno oz. s pomočjo nekoga, ki se na to spozna.

Ne izpuščajte obrokov

Gre za navado, ki ima precej logično posledico – naslednji obrok boste toliko bolj lačni, zato se boste prenajedli. Poskušajte imeti 4-6 rednih in manjših obrokov na dan, na tak način pa se boste izognili nepotrebnemu prenajedanju. Primer: Izpustite zajtrk, za kosilo pojeste nekaj na hitro, zvečer pa ste ob prihodu domov lačni. Posledica? Ogromna količina hrane in prenajedanje.

Poslušajte svoje telo

V kolikor vam štetje količine hrane in kalorij ne odgovarja ali vas od tega odbija kakšen drugi razlog, vam svetujemo, da poslušate svoje telo in da se predvsem ne pustite tako rečenim “lačnim očem.” Ko začutite, da telo potrebuje hrano, pojejte svoj obrok. Seveda pa pazite na hranila, ki jih izbirate – obroki naj bodo bogati z beljakovinami, ogljikovimi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom in nekaj zdravimi maščobami. Gre za ravnovesje.

Hidracija

Poskrbite za zadostno količino vnosa vode skozi celoten dan. Na tak način boste zatrli željo po nepotrebnih in nezdravih prigrizkih in se tako izognili prenajedanju. Ne pravimo, da namesto določenega obroka raje spijete nekaj vode, temveč, da skozi celoten dan poskrbite za vnos vode v telo. Zakaj? Zadostna količina vode dokazano vpliva na količino kalorij, ki jih želimo zaužiti in na občutek lakote. Pozabiti ne smemo seveda niti na vse ostale pozitivne učinke, ki jih prinaša redna hidracija (o tem smo pisali v starejših člankih).

Sledite našim objavam za drugi del članka.