HORMONI IN TELESNA TEŽA

V kolikor niste vedeli, so prav hormoni tisti, ki v veliki meri uravnavajo apetit in koliko maščobe boste shranili. Danes bomo omenjene hormone našteli in dodali nekaj zanimivosti, med drugim kako lahko z življenjskimi navadami pazite in uravnavate njihovo delovanje.

Leptin

Gre za hormon, ki skrbi za sitost. Možganom pošilja signal kdaj je hrane dovolj in tako prepreči prenajedanje. Pri ljudeh, ki imajo odvečno maščobo je značilno, da je omenjenega hormona v krvi več kot pri ostalih ljudeh. Če želite popaziti na leptin, strokovnjaki svetujejo, da ne konzumirate hrane, ki povzroča vnetna stanja (trans maščobe in sladkane pijače, poleg ostalih seveda), povišate vnos ribjih jedi, poskrbite za rekreacijo in kvaliteten spanec.

Inzulin

Skrbi za to, da celice vzamejo sladkor v krvi in ga ali uporabijo za energijo, ali shranijo. Med drugim je inzulin odgovoren tudi za shranjevanje zalog maščobe v telesu. Za uravnavanje inzulina poskrbite tako, da ne zaužijete preveč sladkorja in sladkane hrane, ogljikovih hidratov, po drugi strani morate zaužiti dovolj beljakovin in zdravih maščob, skrbeti morate za rekreacijo in vadbo, dobro pa vpliva tudi magnezij.

Kortizol

Kortizol je stresni hormon, kar pomeni, da reagira takrat, ko je telo pod stresom. Visok nivo kortizola pripelje do prenajedanja, posledično pa do odvečne maščobe in povišanja telesne teže. Prehrana “zlate sredine” je tista, ki najboljše vpliva na normalno delovanje kortizola. Vsekakor ni priporočljivo preveč drastično nižati vnosa hrane in kalorij, temveč jesti po občutku oz. tolikor kolikor naše telo potrebuje. Spanec je tudi en izmed tistih dejavnikov, ki vpliva na delovanje tega hormona, zato poskrbite za dovolj kvalitetnega spanca. Poskušajte kontrolirati stresne situacije oz. si večkrat privoščiti nekaj, kar vas pomirja in preko česa se stresa rešujete.

Grelin

Gre za hormon, ki se sprosti oz. začne delovati, ko je naš želodec prazen oz. ko smo lačni. Če želite poskrbeti za optimalno delovanje tega hormona, torej hormona, ki pošlje signal kdaj je čas za hrano, se izogibajte sladkorju in povišajte beljakovine oz. poskrbite, da bo vsak vaš obrok vseboval beljakovine.

Estrogen

Estrogen je najpomembnejši ženski hormon. Nastaja v jajčnikih, skrbi pa za delovanje ženskega reproduktivnega sistema. V kolikor je nivo vašega estrogena preveč visok ali preveč nizek, to vpliva tudi na odvečno telesno težo. Vlaknine, zelenjava, nekatera semena (lanena) in redna vadba skrbita za normalizacijo nivojev estrogena.