KRAJŠI POČITEK

Spadate morda med tiste ljudi, ki prisegajo na popoldanske počitke? Nekaj študij se je lotilo obravnave počitka v različnih okoliščinah oz. trenutkih, rezultati pa so pokazali vpliv krajšega počitka na počutje, stres, utrujenost, mišično utrujenost, fizično pripravljenost in psihično pripravljenost. Vabljeni k branju članka.

Večkrat smo že pisali o spancu in njegovem vplivu na pripravljenost pri treningih, na izgradnjo mišične mase in na hujšanje. Spanec je namreč prav tako pomemben kot vadba in prehrana. Kaj pa krajši počitek oz. vsem nam znan popoldanski počitek?

Študije so primerjale počitke, ki so trajali 25, 35, 45 minut s primeri, ko se skupina ljudi ni odločila za počitek oz. ko je tisti čas izkoristila za kakšno drugo aktivnost. Bistven podatek je, da se študija ni dotaknila dejstva ali so ljudje, ki so sodelovali pri študijah tistih nekaj 10 minut dejansko spali, ampak ali so počivali oz. mirovali. Izkazalo se je, da je popoldanski počitek boljši oz. prinese več pozitivnih vplivov kot če počitka ni, poleg tega pa je razvidno, da je daljši počitek boljši od krajšega – torej 45 minutni počitek boljše vpliva na telo in človeka kot krajši počitek.

Kognitivne sposobnosti so se izboljšale pri ljudeh, ki so si za počitek vzeli 45 minut časa. Tisti, ki so počivali 35 minut ali manj pa so razliko opazili predvsem pri tem, da se jim je zmanjšala utrujenost. Pomembno je, da je kraj počitka temačen tako, da se telo zaprav spočije. Vedeti moramo tudi to, da si ne smemo jemati preveč časa za popoldanski počitek, saj bi to pomenilo ogroziti nočni spanec. Krajši počitki so torej zelo uporabna navada, a z njim ne smemo pretiravati – prav pridejo predvsem za to, da si naberemo dovolj energije za preostanek dneva.