FILIP: “KOREKCIJA DRŽE”

Slaba drža je ena izmed najpogostejših pojavov s katerimi se trenerji srečujemo. Lahko potrdim, da ima večina mojih strank težavo z držo, na tak način pa posledično ustvarja veliko obremenitev za hrbtenico. Večina jih občuti kronične bolečine med lopaticami, v vratu in križu, ta bolečina pa je v veliko primerih neznosna. Zakaj je temu tako?

Faktorjev za slabo držo je veliko. Lahko gre za psihično težavo (slabo počutje – nizka samozavest – upognjena drža), fizično težavo (delo v pisarni), takih faktorjev pa je še dosti. En izmed razlogov je nedvomno nepravilen sedeč položaj v kateremu se človek nahaja večino časa v dnevu ter tako s časom deformira hrbtenico. Veliko krat se nam trenerjem zgodi, da do nas stopi oseba z željo popraviti držo, a dejstvo je, da nismo čarovniki z magično palico – žal. Pri korekciji drže (pa tudi pri čem drugem nasploh) je maksimalno sodelovanje naše stranke bistvenega pomena.

Teden ima 168 ur, od teh pa trener in stranka opravijo približno 3 ure skupnega treninga. Preostanek tedna traja 165 ur, zato je ključnega pomena kaj oseba/stranka v tem času počne. Predstavljajmo si, da je ta oseba “Janez”, ki dela 40 ur na teden – v pisarni – v sedečem položaju. Po delu se vrne domov in si vsak dan vzame kakšne 3 ure zato, da leži/sedi na kavču, pred televizijo ali na računalniku. Tedensko tako porabi okrog 21 ur. Povprečno porabi eno uro za kosilo in potrebe v kopalnici, tako da hitro nanese dodatnih 7 ur na tedenski ravni. Recimo, da v avtu porabi 2 uri dnevno, kar pomeni dodatnih 14 ur sedenja, razna odpisovanja in “skrolanje” po telefonu pa hitro prinesejo še 21 ur. Spanje, ki v povprečju traja 8 ur na noč pomeni 56 ur ležečega položaja, skupno smo sedaj na 159 ur tedensko v katerih “Janez” večinoma časa sedi, preostalih 9 ur pa se giblje. Matematika je torej jasna – težave s hrbtenico so zelo verjetne. Človek je ustvarjen za gibanje in zato, ker živimo v 21. stoletju je pomembno, da se zavedamo koliko se gibljemo ter na kakšen način to počnemo. Nasvet je naslednji; dvignimo glavo in se samozavestno postavimo, tako da bo drža boljša, hrbet pa zdrav.

V kolikor potrebuješ pomoč ali imaš kakšno dodatno vprašanje, mi lahko pišeš na filip@invictusfitnes.si

Filip Pačarić,
Osebni trener v Invictus fitnesu Izola