BELJAKOVINE 1. DEL

V naslednjih petih tednih se bomo lotili tematike, ki je za marsikoga že “prežvečena”, a se nam zdi prav, da so ljudje ozaveščeni o makrohranilih in prehrani nasploh, sploh pa o beljakovinah. Začeli bomo z osnovami oz. kaj beljakovine pravzaprav so, v naslednjih tednih pa se bomo potrudili opisati tudi nekaj podrobnosti. Sledite našim objavam, vabljeni.

Beljakovine lahko najdemo povsod v telesu – mišicah, kosteh, koži, laseh in drugod v različnih delih telesa. Beljakovine sestavljajo encimi, ki poganjajo številne kemične reakcije, med drugim hemoglobin, ki v kri prinaša kisik. Vsaj 10.000 različnih beljakovin v telesu sestavljajo oz. gradijo to kar ste, obenem pa pripomorejo, da taki tudi ostanete. Beljakovine so sestavljene iz 20+ osnovnih gradnikov, ki se imenujejo aminokisline. Glede na to, da telo omenjenih aminokislin ne zadržuje oz. shranjuje, jih izdeluje na dva različna načina: od začetka, ali pa tako, da spremeni že nastale aminokisline. Devet esencialnih aminokislin (histidin, isoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan in valin) moramo dobiti preko hrane.

Beljakovine so makrohranilo, ki je esencialno za gradnjo mišične mase. Kar se hrane tiče, dobimo beljakovine predvsem v živalskih izdelkih, lahko pa tudi drugje (recimo v raznih oreščkih in stročnicah – vendar o tem več v naslednjih člankih). Vsi dobro poznamo tri glavna makrohranila – beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate. Makrohranila zagotavljajo kalorije in energijo, telo pa potrebuje določeno količine vseh treh za preživetje oz. življenje nasploh. Dobro je vedeti, da ima vsak gram beljakovin 4 kalorije, v povprečju pa beljakovine sestavljajo okrog 15% telesne teže neke osebe. Dobro je vedeti tudi to, da se ob razgradnji beljakovin poveča možnost telesa za izgradnjo oz. obdržanje mišične mase, hkrati pa se spodbuja metabolizem. Od tega ima pozitivne učinke tudi imunski sistem, ki je tako lahko močnejši. Več študij je dokazalo tudi, da imajo beljakovine učinek sitosti, polnosti in boljšega apetita, poleg tega, da dobro vplivajo na kognitivne sposobnosti človeka. Skratka, gre za eno od treh najpomembnejših makrohranil, ki igra bistveno vlogo.

Sledite našim objavam še naprej. Najdete nas tudi na Instagramu, lahko pa obiščete tudi našo spletno stran www.invictusfitnes.si in www.invictus-studio.si