27 januarja, 2020

12 DEJAVNIKOV ZA MAŠČOBO OKROG TREBUHA 2. DEL

Čeprav gre za splošno znano tematiko, je prav, da se ljudem vsake toliko znova pove in razloži kateri so tisti dejavniki, ki vplivajo na nabiranje maščobe okrog trebuha, obenem pa tudi škodijo splošnemu zdravju. Tokrat z vami delimo drugi in zadnji del tega članka.

7. NAPAČNE BAKTERIJE V ČREVESJU

V našem prebavnem traktu živi nešteto bakterij. Nekatere od teh bakterih pomagaju zdravju, nekatere pa škodijo. Zdravje črevesja je zelo pomembno za stanje imunskega sistema, prav tako pa za prepreko določenih bolezni. Neravnovesje bakterij lahko privede do sladkorne bolezni, bolezni srca in nekaterih rakavih obolenj. Prav tako lahko slabo stanje črevesja vpliva na nabiranje kilogramov, predvsem v predelu trebuha – torej tiste maščobe, ki je noben od nas noče. Skratka, neravnovesje bakterij v črevesnem traktu ni dobrodošlo, zato je potrebno paziti na zdravje črevesja nasploh.

8. Sadni sokovi

Ni skrivnost, da sadni sokovi vsebujejo velike količine sladkorja. Posledica je ta, da lahko že z manjšo količino soka vase vnesemo veliko število kalorij, kar pomeni presežek dnevnega vnosa kalorij in nabiranje kilogramov.

9. Stres in kortizol

Kortizol je hormon, ki je pomemben za preživetje. Gre za stresni hormon, ki pomaga sproščati oz. uravnavati odgovor telesa na stres. V kolikor pa se stresnega hormona sprosti preveč (torej, ko ste veliko pod stresom), se zgodi to, da se maščoba rada nabira v predelu trebuha.

10. Diete oz. prehranjevanje z nizko vsebnostjo vlaknin

Vlaknine so bistvenega pomena za kontroliranje telesne teže in zdravja nasploh. Vlaknine imajo med drugim tudi to vlogo, da dajo občutek sitosti in stabilizirajo hormone lakote zato je prav, da jih naša diete vsebuje v zadostni meri.

11. Genetika

Dejstvo je, da tudi genetika vpliva na to kjer se bo maščoba nabirala. Nekaterim se žal nabira okrog trebuha prej kot kje drugje, zato ima tudi genetika vpliv na nabiranje maščobe.

12. Premalo spanca

Čeprav ne gre za splošno znano dejstvo, je bilo že večkrat dokazano, da je posledica slabega in premalo spanca lahko med drugim tudi nabiranje maščobe okrog trebuha.