“IZBIRA PREHRANE, POSAMEZNIKI IN CILJ”

Fitnes je dolga leta veljal za nekaj kar na videz zavzema samo področje vadbe, posledično le ljudi, ki so se odločli za fitnes zanimal le trening program. Zadnja leta pa je večina končno dojela, da pri fitnesu ne gre le za vadbo, ampak tudi (če ne celo predvsem) za prehrano, zato se vedno več ljudi, ki izbere osebno trenerstvo odloči tudi za prehranski program, poleg tega pa se vedno več vprašanj tiče hrane in prehranjevanja nasploh.

Ko me stranka vpraša za trening program, jo najprej vprašam kakšen cilj ima. Zakaj? Ker je poleg trening programa potrebno urediti tudi prehrano glede na željo stranke. Pridobivanje mišične mase, hujšanje, kondicija – za učinkovitost bilo katerega izmed naštetih ciljev, je potrebna točno določena kombinacija treninga in prehrane, zato je prav, da ne ignoriramo in ne zaničujemo pomen prehrane nasploh.

O prehrani bi lahko razglabljali v nedogled, bistvo pa je le eno. Veliko ljudi ne razume, da mora biti izbira hrane glede na cilj posameznika zelo specifična. Posameznik od tega ne bo imel le ogromno pozitivnih in zdravih učinkov, ampak bo prava izbira in kombinacija določenih hranil bistveno pripomogla pri dosegi končnega rezultata.

Primer: kar je lahko za nekoga, ki je močnejše postave nezdravo (v smislu forme), je lahko po drugi strani za nekoga, ki je šibkejše postave ravno obratno in mu bo tak način pomagal pridobiti mišično maso ter ostati v formi oz. vitek. Ljudje močnejše postave morajo paziti predvsem na uživanje škrobnega in rafiniranega sladkorja oz. jedi na bazi le teh, medtem, ko mora nekdo, ki je šibkejše postave zaužiti večje količine take hrane. Primer takega načina je recimo ta, da osebni trenerji strankam, ki so šibkejše postave napišejo jedilnik, ki pred in po treningu zajema tudi do 150 ogljikovih hidratov, rezultati pa so učinkoviti. Po drugi strani bi iz prehrambenega vidika tak način bistveno poslabšal možnost hujšanja za nekoga, ki je močnejše postave, poleg tega pa bi si nakopičili težave s količino sladkorja v krvi in s kroničnimi vnetji.

Dejstvo je, da so določeni posamezniki bistveno manj občutljivi na količino sladkorja, ker ga njihovo telo boljše prebavi in uporabi. Znano je torej to, da imajo ogljikovi hidrati iz prehrambenega vidika bistveno in učinkovito vlogo pri fitnesu in športu nasploh, le paziti je potrebno v primerih, ko gre za posameznike močnejše postave.

Bistvo članka je naslednje – izbiro in količino hrane je potrebno izbirati specifično glede na stanje posameznika in nenazadnje tudi na njegov cilj. V kolikor si želite kvalitetno začeti bodisi s hujšanjem ali pridobivanjem mišične mase, se poleg tega, da se pozanimate o načinu vadbe pozanimajte tudi o prehrani, ki bo za vas primerna.