SEBASTJANOVE VRSTICE: “STE ZARES DOBRI PRI ENI STVARI ALI POVPREČNI PRI VSEH?”

Spominjam se otroških dni in nekaterih prijateljev, ki so se udejstvovali v veliko različnih športih hkrati.
Sprva so trenirali nogomet, kasneje rokomet, za konec pa košarko, povrhu vsega se je našel čas tudi za karate ali judo.
Dobro je bilo to, da so bili omenjeni prijatelji neprestano aktivni (vsaj kar se tiče otroških let), iz tega vidika pa jih lahko le pohvalim. Težava je bila v tem, da zaradi nakopičenih športnih dejavnosti niso v ničemer izstopali, bili so enostavno povprečni. Skorajda enako situacijo lahko danes opazimo pri delu in poslu. Glede na to, da vodim fitnes in se ukvarjam z osebnimi trenerstvi, vam lahko omenim primer iz tega področja. Osebnih trenerjev je vsak dan več in medtem, ko ta pojav nekateri drugi trenerji vidijo kot konkurenco in situacijo kritizirajo, sam menim, da nas je v tem poslu še premalo, saj sta debelost in fizična neaktivnost vedno bolj pogosti že pri mlajših generacijah. Star sem 30 let in ko se ozrem v čase osnovne šole ter pomislim na sovrstnike, se spomnem samo dveh ali treh, ki so izstopali zaradi prekomerne teže, danes pa je situacija bistveno bolj kritična – vsak tretji otrok se bori z odvečnimi kilogrami. Slika pri odraslih ni kaj dosti drugačna in razlog, ki se skriva za vsem skupaj je v največji meri pomanjkanje gibanja – prav zato menim, da nas je osebnih trenerjev še premalo.

Bistvo tega zapisa je naslednje: trenerjev je vedno več, težava se pa pokaže v trenutku, ko bi en sam trener bil rad dober v vsem, hkrati pa postane povprečen pri delu, ki ga opravlja. Zase lahko odkrito povem, da ne nudim funkcionalne oz. zadnja leta vsem znane ‘crossfit’ vadbe, ker vem da so nekateri drugi trenerji, ki se udejstvujejo na tem področju bolj primerna rešitev, zlasti če vas tovrstna vadba zanima.
Prav tako ne pripravljam posameznikov za razna ‘bodybuilding’ tekmovanja. Čeprav sem tudi sam tekmoval, obenem pa okusil priprave in tekmovalni oder ter nabral nekaj izkušenj s pripravljanjem drugih, to ni moj prvotni fokus. Gre za osebni hobby iz preteklosti, nikakor pa ne gre za del moje ponudbe. Enako velja tudi za športnike s katerimi sem delal in si nabral nekaj izkušenj, a za tovrstno delo obstajajo bolj kompetentni trenerji, ki so na tem področju primerno podkovani.

Ob branju te objave se zagotovo sprašujete kaj pravzaprav počnem. Energijo sem usmeril v to, da pomagam ljudem priti do kvalitetnejšega življenja oz. življenja v katerem vsaj trikrat tedensko zamenjajo udobje kavča s fitnesom zato, da končno uresničijo željo po izgubi odvečnih kilogramov in tako pridobijo nazaj dobro počutje ter samozavest.
V to skupino ljudi spadajo tudi posamezniki, ki so mnenja, da fitnes kot tak ni za njih, ker se bojijo predsodkov, a so hkrati dovolj pogumni za narediti prvi korak.
Taki posamezniki kasneje vzljubijo vadbo in aktiven življenjski slog. Treningi, ki jih vodim zajemajo tako kompleksne kot izolacijske vaje in sicer z različnimi variacijami z namenom, da je trening vedno zanimiv in hkrati intenziven.
Vedeti morate, da je trening le del vsega kar zajema delo z menoj, velik poudarek dajem psihološki podpori in pravilnem svetovanju ter usmerjanju skozi celoten proces.
Ravno zaradi celovitosti ponudbe sem ustvaril ekipo trenerjev tako, da lahko skupaj pomagamo ljudem z različnimi cilji in željami treningov. Z leti se naša ekipa širi, napredovali pa smo tudi do take točke, da imamo v ekipi ljudi, ki so usposobljeni in podkovani tudi za pripravo različnih športnikov in za trenerstvo bolj specifičnih primerov ljudi.

Če meniš, da ti lahko pomagam/o, nas kontaktirajte na zasebno sporočilo ali preko email naslova info@invictusfitnes.si

Sebastjan Radman,
Lastnik in osebni trener v Invictus fitnesu Izola