SPLOŠNE PREDNOSTI REKREACIJE

Čeprav je večini jasno koliko dobrega lahko prinese redna rekreacija, se še vedno najde kdo, ki noče ali ne želi sprejeti pozitivnih učinkov redne vadbe. Dosti je seveda tudi takih, ki se jim najbolj splača najti kakšen izgovor, saj so enostavno preveč leni, da bi naredili nekaj dobrega zase. V upanju, da bi še komu odprli oči in tako prispevali k temu, da bi se čimveč ljudi redno ukvarjalo s takšnim ali drugačnim športom, z vami delimo enostaven članek, ki se dotika prednosti rednega treninga in rekreacije.

Telesna teža in nadzor

Z redno rekreacijo boste lažje nadzirali telesno težo in tako uravnavali kilograme. Bodisi hujšanje, bodisi vzdrževanje telesne teže, v obeh primerih lahko z redno rekreacijo naredite ogromno v tej smeri. Zakaj? Enostavno. Več in bolj kot trenirate, več kalorij pokurite. Vsaka minuta fizične aktivnosti je boljša od nobene minute. Začnite že s tem, da v svoj vsakdan vključite več hoje, kasneje pa lahko začnete s kakšnim športom, ki vam najbolj odgovarja.

Psihično počutje in volja

Ste pod stresom, slabe volje ali utrujeni? Fizična aktivnost in vadba vam lahko še kako pomaga. Rekreacija stimulira določene možganske kemikalije in procese, ki vas naredijo bolj vesele, sproščene in manj anksiozne. Poleg tega bo vadba oblikovala vašo postavo, zato bo na boljšem tudi samozavest in počutje v lastnem telesu.

Zdravje in razna obolenja

Dokazano je, da redno ukvarjanje s športom dobro vpliva na zdravje. Seveda pretiravanje ne pride v poštev, zmerna in zdrava fizična aktivnost pa ima lahko le dobre učinke. Vadba niža možnost srčnih bolezni, prebavnih sindromov, visokega pritiska, depresije, anksioznosti, sladkorne bolezni, nekaterih rakavih obolenj, artritisa in še mnogo drugih. Med ostalimi pozitivnimi učinki je tudi ta, da dobro vpliva na kognitivne sposobnosti človeka.

Energija in spanec

Vadba viša mišično moč in spodbuja vzdržljivost, posledično boste imeli več energije. Zakaj? Aktivnost oz. trening spodbuja prenos kisika in ostalih hranil v tkiva, posledica je boljše delovanje srčnožilnega sistema. V kolikor se delovanje srca in pljuč izboljša, je več energije nekaj povsem normalnega. Obenem je bilo dokazano tudi to, da boste ob redni vadbi boljše in bolj kvalitetno spali – seveda pa morate paziti na to, da med treningom in časom za spanje mine vsaj nekaj ur zato, da se telo pomiri.

Seks

Lahko se sliši odveč, a dejstvo je, da fizična aktivnost pozitivno pripomore k seksu. Redna vadba pomeni boljšo postavo, boljša postava pomeni večjo samozavest, večja samozavest pomeni dobro počutje v svoji koži, dobro počutje in to, da si zadovoljen s svojim telesom pa lahko na seks vpliva le dobro. Poleg naštetega pa lahko omenimo še to, da redna vadba spodbuja vzburjenje pri ženskah in zmanjša težave z erektilno disfunkcijo pri moških, ki trenirajo v primerjavi s tistimi, ki ne. Skratka – redna vadba prinaša marsikaj dobrega.

Prosti čas, družba, socialno življenje

Ukvarjanje s športom je lahko dober način za izkoristiti prosti čas, za spoznati ljudi, se družiti in se imeti dobro. Splošni napotki so enostavni – vsak naj si najde aktivnost, ki mu najbolj odgovarja, najbolj pomembna pa je kasneje vztrajnost in navada. Idealna je kombinacija kakšne cardio vadbe (hoja, kolo, tek, plavanje) in vadbe z utežmi. Tako boste storili nekaj za kondicijo in nekaj za mišice ter kosti. Pomembno je tudi upoštevati fizično sposobnost in morebitne zdravstvene omejitve.

V kolikor si želite začeti, a nimate dovolj informacij kako in kaj ali pa bi enostavno radi pomoč, se lahko obrnete na našo ekipo Invictus osebnih trenerjev, ki vam poleg vadbe lahko svetuje in usmeri tudi kar se tiče prehranjevanja.

Ena izmed naših lažje dostopnih ponudb: