VAM JE ANKSIOZNOST ZNANA?

V kolikor nas redno spremljate, lahko opazite, da so vsebine, ki jih delimo z vami raznolike. Morda bi bilo najbolj logično, da bi pisali o tematikah, ki so povezane izključno s fitnesom in vadbo, a smo mnenja, da je na fitnes kot tak potrebno gledati iz širše perspektive. Fitnes in navade okrog fitnesa razumemo kot način življenja, to pomeni, da v Invictusu na zdrav način življenja gledamo drugače kot bi marsikdo razumel in si mislil. Poudarek dajamo tako na vadbo in rekreacijo, kot na prehrano in zdrave navade nasploh, med katere spada tudi duševno zdravje – sploh v času, ko nas situacija s korona virusom toliko obremenjuje in na naša življenja tako ali drugače tudi vpliva. Danes z vami delimo nekaj vrstic o težavi s katero se sooča vedno več ljudi, to pa je anksioznost.

Poznate občutek, ko se počutite ujeti zaradi stresne situacije? Hitro bitje srca, zmedenost, zaskrbljenost, hiperventilacija, mrzlica, utrujenost in kakšen krat tudi potne roke – to je anksioznost. Gre za reakcijo telesa na stres.

Situacija v službi, prepir z nekom, ki vam je blizu, stresen dogodek, nova naloga, skrb pred nečim – vse to in še več lahko sproži anksioznost, zato z vami delimo nekaj nasvetov kako se temu izogniti oz. kako si lahko pomagate. Veliko ljudi se z anksioznostjo sooča do take mere, da težje opravljajo vsakdanje opravke, zato je prav, da glede tega tudi nekaj storijo. Obstaja anksioznost, ki je pogojena oz. odvisna od nekega dogodka v bližnji prihodnosti, znaki take anksioznosti pa zginejo tik za tem, ko omenjeni dogodek mine. Se pa žal dogaja, da obstaja tudi dolgoročna anksioznost.

Vprašajte se o svojih mislih in izvoru le teh

Dejstvo je, da lahko negativne misli vplivajo na moč anksioznosti oz. na anksioznost kot tako. Soočajte se s tem, kar vam hodi po glavi in ocenite če so vaše skrbi sploh upravičene. Verjeti ali ne – ko se boste zavedali, da imate moč nad svojimi mislimi in da se ni potrebno toliko sekirati za vsako stvar, se boste lažje soočali tudi z anksioznostjo.

Globoko dihanje

Poskusite globoko dihati in ob tem šteti do 4. Torej 4 sekunde izdiha in 4 sekunde vdiha, skupno naj vaja traja 5 minut. Občutili boste, da vam je lažje, upočasnili oz. umirili pa boste tudi srčni utrip, ki se bo stabiliziral. Pozorni bodite na to, da ne napolnete le pljuč, ampak, da pri dihanju uporabljate tudi trebušno prepono.

Aromaterapija

Ste že poskusili aromaterapijo? Razna zelišča kot so lavanda, kamilica ali sandalovina obstajajo v obliki sveč, eteričnih olj ali dišečih palčk. Dokazano je bilo, da omenjena zelišča pomagajo pri anksioznosti.

Sprehod

Morda se sliši tako enostavno in brez pomena, ampak ni. Sprehod sprosti misli in pomaga, da se v miru soočate in skoncentrirate na določeno situacijo. Poleg tega se na sprehodu lahko pomirite, poskusite.

Zapišite svoje misli

S tem, ko boste vaše misli in skrbi, ki povzročajo anksioznost zapisali na list papirja, jih boste na nek način dali “iz glave” in se tako lažje soočali z vsem skupaj. Več ljudem je taka metoda prišla prav, zakaj ne probati.

Vadba

Telesna aktivnost, ukvarjanje s športom, redno trenirati in se rekreirati – vse to lahko pomaga pri soočanju z anksioznostjo.

Pomagate si lahko tudi z določeno prehrano in dodatki:

  • omega 3 maščobe
  • ašvaganda
  • zeleni čaj
  • brazilski oreščki
  • kava kava (rastlina iz pacifiških otokov)
  • črna čokolada
  • korenina valerijane
  • kurkuma

Dejstvo je, da je anksioznost širok pojem oz. pojav in lahko izvira iz različnih razlogov. Svetujemo vam, da poskusite z naravnimi metodami, v kolikor pa se vam težave ponavljajo je prav, da se pogovorite z zdravnikom.