IMUNSKI SISTEM IN PREHRANA 2. DEL

Prejšnji teden smo z vami delili članek o imunskem sistemu in navadah, ki vplivajo na njegovo delovanje. Danes se bomo osredotočili na prehrano, ki je bistvenega pomena za to, da imunski sistem dobi hranila, ki jih potrebuje. Članek bomo razdelili v dva dela, zato vabljeni, da spremljate naše objave. Danes je na vrsti drugi del.

Špinača

Za špinačo velja, da je polna vitamina C, a to ni edina dobra lastnost. V špinači najdemo ogromno antioksidantov, med drugim pa je prisoten tudi beta karoten, ki imunskemu sistemu pomaga pri razvoju protivnetnih lastnosti. Držati se moramo tega, da špinače ne kuhamo preveč, saj na tak način zagotovimo, da proces kuhanja na vpliva na izgubo hranilnih snovi v špinači.

Zeleni čaj

Imunski sistem in antoksidanti zelo dobro sodelujejo. Prav slednjih pa je v zelenem čaju veliko, vplivajo pa na moč imunskega sistema.

Papaja in kivi

Snovi kot so folat, kalij, vitamina C in K – vse to vsebujeta tako papaja, kot kivi.

Kurkuma

Ni skrivnost koliko pozitivnih lastnosti in učinkov ima kurkuma na telo. Gre za protivnetno začimbo. Pomaga tudi pri artritisu, obenem pa je bilo dokazano, da vpliva na zniževanje nivojev mišične utrujenosti oz. mikro poškodb, ki jih mišice doživijo med vadbo.

Sončnična semena

Fosfor, magnezij, vitamin E, vitamin B6 in antioksidanti – to so snovi, ki jih sončnična semena vsebujejo. Najbrž ni potrebno poudarjati kako zelo pomembne so naštete snovi, zato se sončničnih semen ne branite.

Belo meso oz. perutnina

Vitamin B6 je tisti vitamin, ki botruje temu, da je belo meso lahko pomembno pri delovanju imunskega sistema.