KAJ PA POČITEK?

Tokrat se bomo dotaknili tematike, ki je znana prav vsakemu, ki se ukvarja s kakršnim koli športom ali rekreacijo in sicer dejstvo je, da je počitek za telo in mišice prav tako pomemben kot vadba. Trening z utežmi povzroča mikro poškodbe, ki se celijo med počitkom. Gre za proces, ki dovoli, da se mišice regenerirajo in postanejo čvrstejše. Dovolite torej mišicam, da se po treningu spočijejo in regenerirajo. Počitnice ali dopust je tisto obdobje, ki nam pride še kako prav zato, da se spočijemo.

Preveč treninga

Prepogosti ali preveč intenzivni treningi lahko vodijo v izgubo telesne teže, hkrati pa lahko učinkujejo tudi obratno. Telesni obrambni mehanizem lahko pri hujšanju sproži blokado, v nekaterih primerih pa se lahko tudi zredite. Poleg tega vse skupaj vodi v utrujenost, ki hitro preide v izgorelost. Svetujemo previdnost in rekreacijo v mejah normale, pretiravanje nikoli ni dobro.

Razpoloženjska nihanja

Različne raziskave so dokazale, da je rekreacija lahko tudi antidepresiv oz. da blagodejno učinkuje na depresijo, kar pomeni, da vadba dobro vpliva na vašo psiho in razpoloženje. Po drugi strani pa lahko preveč treningov učinkuje obratno – anksioznost, kronična utrujenost in tudi depresija so nekatera stanja, ki jih je potrebno jemati resno.

Rušenje menstrualnega cikla

Menstruacija dojemajte kot pokazatelj zdravstvenega stanja. Njeno delovanje sporoča, da je telo v dovolj dobrem stanju, da lahko ustvari in donosi dojenčka, njena odsotnost pa nakazuje težave, še posebej, če je izginila za tri oziroma več mesecev. Nižja raven estrogena lahko povzroči tudi izgubo kostne gostote, zato boste še šibkejši in bolj podvrženi poškodbam.

Več telovadbe = večji apetit

Bolj kot trenirate, več energije telo potrebuje, da lahko zdrži napor. Posledica? Lakota. Več boste trenirali, več boste morali pojesti. Če telesu date zaslužen počitek, tudi večje količine hrane ne bo potreboval.

Težave s spanjem

Pretiravanje s treningom hitro pripelje do take mere utrujenosti, da lahko imate težave s spanjem.

Prosti čas

Prav je, da prosti čas namenite tudi rekreaciji, a nikar ne pozabite na odnose in vse tiste stvari, ki izboljšujejo kvaliteto vašega življenja. Enostavno poslušajte se in sledite temu kar vas veseli, a ob tem ne pozabite na zdravje in počitek

Boste upoštevali našteta dejstva in si vzeli tudi nekaj časa za počitek?