UGOTOVI SVOJ TIP TELESA (SOMATOTIP)

Somato-kaj??

Zagotovo se strinjaš, da si unikat. Vsaj mi tako mislimo. Nihče na svetu ti ni enak, v osnovi pa spadaš v eno izmed treh generalnih telesnih tipov – t.i. somatotipov.

Preden se lotiš treninga ali pa spreminjanja svojih prehranjevalnih navad, je pametno ugotoviti v katero skupino somatotipa spadaš, saj bo to imelo pomembno vlogo pri obojem in to spoznanje te lahko do željenih rezultatov pripelje veliko hitreje.

Trije osnovni telesni tipi

Vsi ljudje na Zemlji spadamo vsaj do neke mere v enega od navedenih tipov teles, glede na to kako smo grajeni in na našo telesno sestavo. Tukaj igra glavno vlogo genetika, torej kdo sta naša mama in oče ter katere lastnosti smo od njiju podedovali. Morda boste se v enem od tipov teles nemudoma prepoznali, zelo verjetno pa je, da ste dejansko povsem unikatna kombinacija dveh. Staršev žal ne moremo izbirati in tako nimamo neposrednega vpliva nad našim somatotipom, lahko pa z zavedanjem svojih predispozicij enostavneje dosežemo svoj maksimum ali optimum. Temu lahko prilagodimo trening, prehrano, življenski in tudi modni stil, da boste zares izgledali TOP.

Ektomorfi bodo naravno delovali vitkejši ali višji, endomorfi bodo navzven delovali težji in bolj čokati, tudi kadar bodo vrhunsko pripravljeni, mezomorfi pa dobro in proporcionalno izgledajo tudi kadar imajo malenkost odvečne maščobe.

Spoznajmo vsakega posebej malenkost podrobneje: 

Ektomorf

  • Oteženo pridobivanje teže (t.i. “hard gainerji”)
  • Visokorastli posamezniki
  • Dolgi in tanki udi
  • Ožje linije telesa
  • Ozka ramena in pas
  • Vitek trebuh in prsni koš
  • Izredno hiter metabolizem (odvajanje večkrat dnevno)
  • Dobri v vzdržjivostnih športih

Vsi imamo vsaj enega prijatelja, ki lahko “poje vse, kar hoče, pa se mu nič ne pozna”. Ocenite ali se ujema z zgoraj navedenimi lastnostmi in spoznali boste, da najverjetneje gre zares za ektomorfa.

To so posamezniki, ki pogosto kljub slabši kvaliteti in kalorični nasičenosti prehrane (junk-food, sladkarije) nikakor ne morejo pridobiti na teži, čeprav si to zelo pogosto želijo. Njihov metabolizem izredno dobro funkcionira na večjih količinah ogljikovih hidratov (pogosto precej večjih kot druga dva somatotipa) ter hrano zelo hitro procesira, kar posledično pomeni, da morajo kaj kmalu po obroku na veliko potrebo.

Če iščete primerjavo s slavnimi ali pa z zvezdniki iz športa, potem bi med ektomorfe uvrstili recimo Kevina Duranta (NBA), Lanca Armstronga (biciklizem), Michaela Phelpsa (plavanje), Usaina Bolta (atletika), Petra Croucha (nogomet), Brad Pitta (Hollywood) med moškimi in Cameron Diaz, Kate Moss, Gal Gadot, Paris Hilton, Taylor Swift (Hollywood) med ženskami.

Če kljub vsemu napisanemu še zmeraj niste prepričani ali spadate med ektomorfe, lahko to enostavno ugotovite in sicer tako, da probate skleniti krog okoli vašega zapestja s palcem in sredincem druge roke. V kolikor lahko prste z lahkoto sklenete oziroma ju prekrijete, potem ste zelo verjetno (v veliki meri) ektomorf.

Pri prehrani ektomorfa bo glavni cilj zagotoviti zadosten vnos beljakovin, pri čemer se bomo zagotovo gibali v višjih dnevnih vnosih (2,0-2,4g beljakovin / kg telesne teže / dan). Predvsem vnos ogljikovih hidratov pa bo nato diktiral ali boste težo izgubljali ali pridobivali. Za mišično rast bo zelo pomemben zadosten vnos OH čez dan in okoli časa telesne aktivnosti (pred, med in po treningu lahko vnos povečamo z uporabo hidratov v tekoči obliki). Zaradi hitrejše presnove se prav tako priporoča povečan vnos vlaknin, torej sadja, zelenjave, škrobnih ter polnozrnatih živil, ki bodo hrano dalj časa zadržale v prebavnem traktu in omogočile boljši izkoristek. Za dodaten učinek bo pripomogla delitev hrane v več manjših, enakomerno razporejenih obrokov, da telesu zagotovimo konstanten vnos hranil čez cel dan.

Primeri športov, kjer lahko ektomorfi blestijo so tek na dolge proge, kolesarjenje, plavanje, vsi vzdržljivostni športi, pa tudi košarka in odbojka sta lahko primerna zaradi njihove višje rasti.

Mezomorf

  • Prepoznavna “trikotnik” oblika telesa (pri moških)
  • Široka ramena in ozek pas
  • Vidno mišičasto telo
  • Športni, energični tipi
  • Enostavno pridobivajo mišično maso ali izgubljajo odvečno težo
  • Lahko jè bolj ali manj vse, brez prekomernega nabiranja maščobe

Mezomorfi so od malega blesteli pri vseh športih, ki so se jih lotili, ne glede na to ali so ti zahtevali moč, hitrost, spretnost ali vzdržljivost. Njihova srednja rast in zmerna teža, ki so jo sestavljale v veliki meri mišice, jim omogoča izredno dobre športne rezultate ter lep zunanji izgled, zaradi česar je to tip telesa, katerega si večina predstavlja kadar fantazira.

Mezomorfi lahko z relativno lahkoto dosegajo nizek odstotek telesne maščobe in zelo dobro regulirajo svojo telesno težo bodisi z izgubo maščobe ali zelo hitrim pridobivanjem mišične mase. Tudi kadar njihova prehrana ni povsem idealna, bomo redko opazili zares pretirano nalaganje maščob, kar pomeni, da imajo zelo učinkovit metabolizem.

Slavni zvezdniki, ki spadajo med mezomorfe so LeBron James (NBA), Christiano Ronaldo (nogomet), Arnold Schwarzenegger (vse :’D), Terrell Owens (NFL), Mark Wahlberg (Hollywood) med moškimi in Halle Berry (Hollywood), Anna Kournikova (tenis), Madonna (pevka), Tina Turner (pevka) med ženskami.

Prav tako lahko za ugotavljanje svojega somatotipa opravite preizkus s sklenjenimi prsti. V kolikor se s prstoma zgolj dotaknete in ne prekrivate, bi prav gotovo znali biti mezomorf.

Mezomorfi imajo ogromno dobrih telesnih lastnosti, katere jim omogočajo vsestranskost ali vhrunsko specializacijo ter so istočasno odličen temelj za uspeh. Ne potrebujejo se pretirano sekirati glede svoje prehrane, saj odlično operirajo z vsako vrsto prehrane. Najbolj prepoznavni bodybuilderji so ponavadi pripadniki te telesne skupine, ravno zaradi enostavnejšega izgubljanja maščobe, istočasno zelo hitrega pridobivanja mišične mase ter že naravno nižjega odstotka telesne maščobe. V kolikor so vaši cilji estetski in med mezomorfe spadate tudi sami, imate ogromno genetsko prednost pred ostalimi.

Poskrbite le, da se ne zanemarite in podcenite svojih sposobnosti, kar mezomorfe pogosto kaznuje na dolgi rok, saj se dolgotrajna slabša kvaliteta hrane kumulira in se lahko odraža kot višja visceralna maščoba (ta, ki se nahaja med organi in navzven ni vidna).

Ženske predstavnice se absolutno ne rabite bati, da boste izgledale pretirano mišičaste zgolj zato, ker ste se prepoznale v tem telesnem tipu. Izkoristite to v svojo prid in izklesajte svoje telo do svoje sanjske postave. Moški pa poskrbite predvsem za kvaliteto prehrane ter konstanten trening za moč in celo leto boste izgledali pripravljeni za poletje.

Energijski vnos enakomerno razporedite med kvalitetne beljakovine in maščobe, z ogljikovimi hidrati pa kljub temu ostanite zmerni, saj bodo ti ponovno pomenili razliko in diktirali ali boste hujšali ali pridobivali na telesni teži.

Primeri športov, kjer lahko mezomorfi blestijo so recimo gimnastika, bodybuilding, hokej, nogomet, rugby ali ameriški nogomet, tenis in podobni. So daleč najbolj vsestranski med vsemi somatotipi.

Endomorf

  • Manjše rasti
  • Pogosto več vidne telesne maščobe
  • Težave pri izgubljanju odvečnih kilogramov
  • Hitro pridobivanje na teži
  • Počasen metabolizem
  • Okrogle linije telesa
  • Ramena in boki približno enake širine
  • Nagnjeni k prenajedanju

Tipično imajo endomorfi širši okvir kot preostala dva somatotipa, torej opazno širša ramena in boke ter več vidne podkožne maščobe okoli trebuha (pri moških) ali bokov in stegen (pri ženskah). Zanje so značilne bolj okrogle poteze obraza, prav tako pa spadajo med močnejše posameznike že od mladih nog.

Poleg maščobe sicer nosijo tudi kar precej mišične mase, da podpira to težo. Športi, ki zahtevajo veliko mero agilnosti in vzdržljivosti zanje niso najbolj primerni, so jim pa na kožo pisani športi, kjer je potrebno imeti veliko moči, kot recimo met krogle ali power lifting. Znani endomorfi so recimo Chris Pratt, Seth Rogen, Jonah Hill (Hollywood), Wayne Rooney (nogomet), Charles Barkley (ex-NBA) med moškimi in Beyoncé (pevka), Jennifer Lopez (pevka), Marilyn Monroe (pevka) ter Oprah (TV) med ženskami.

Zaradi počasnejšega metabolizma in slabe tolerance na ogljikove hidrate, ki jih imamo ljudje sicer zelo radi, bo prehrana predstavljala veliko oviro zanje. Za uspešen nadzor nad telesno težo ali maščobo bodo endomorfi morali napram drugima dvema tipoma precej omejiti vnos ogljikovih hidratov in sicer ne približno 20-35% dnevnega energijskega vnosa. Preostanek pa lahko dokaj enakomerno delijo med maščobe in beljakovine, pri čemer bi kljub temu malenkost večji poudarek priporočali na slednjih. Za vzdrževanje ali izgubo kilogramov pa bo ključna telesna aktivnost. Čeprav bodo bolj blesteli pri močnostnih športih, bo vsako gibanje (tek, kolo, kardio naprave) zaradi večje teže in tudi mišične mase pomenilo veliko porabo energije, kar naj je zmeraj cilj telesne aktivnosti z namenom hujšanja. Če spadate med endomorfe lahko enostavno preverite ponovno s preizkusom, kjer pa prstov verjetno ne boste uspeli skleniti okoli zapestja.

Primeri športov, v katerih lahko blestijo endomorfi so powerlifting, met krogle, diska, kladiva ali kopja, strongman, rugby, rokoborba in vsi športi, kjer je potrebno proizvesti veliko moči.

Povzetek

Verjetno imate do tega trenutka vsaj približno predstavo v katero skupino spadate. Če obstaja še kakšen dvom, pa se spomnite svoje postave v otroštvu, saj je ta najboljši pokazatelj dejanskega stanja. Vsi tipi telesa se lahko z leti spremenijo, natrenirajo, polenijo in zredijo, tako da vaše trenutno stanje morda ni najbolj natančen indikator. Zelo možno pa je tudi, da ste kombinacija dveh somatotipov in se zaradi tega ne uspete opredeliti zgolj za enega.

V vsakem primeru ne smete svojih predispozicij smatrati kot omejitev. Vse, kar ste si zadali lahko še zmeraj dosežete. V vseh treh skupinah ste med slavnimi lahko videli na primer športnike, ki so uspeli doseči ali vrhunski izgled ali pa vrhunske telesne zmogljivosti na različnih področjih. Vsak tip telesa s seboj prinese tudi številne prednosti in predlagamo, da se raje osredotočite na njih in poizkusite zares vrhunske rezultate doseči na teh področjih.

VIR: Fit tovarna