INGVER

Če nas redno spremljate, najbrž že veste, da smo se v Invictusu odločili, da bomo vsake toliko pozornost oz. naše vsebine namenili tudi tematikam povezanim s splošnim zdravim načinom življenja. Zakaj? V trenutnem obdobju predvsem zaradi situacije okrog virusa kjer sta naša odpornost in imunski sistem toliko bolj pod udarom. Poleg tega pa tako ali drugače strmimo k zdravemu in aktivnemu življenju na vseh področjih, torej od rekreacija in treninga, do prehrane in nenazadnje tudi celotnega preživljanja vsakdana. Iz tega razloga bomo večkrat objavili razne vsebine, ki vam lahko pomagajo na poti do bolj zdravih navad, nikakor pa seveda ne smete pozabiti na rekreacijo in vadbo. V teh dneh se sicer držite ukrepov in napotkov zaradi situacije z virusom, ki razsaja.

Ste že kje zasledili dejstvo, da je ingver lahko zelo zdrav? Če niste, vam to povemo mi. Svetujemo vam, da lahko ingver uporabite že pri prvem obroku v dnevu – torej pri zajtrku. Ingver ima veliko število zdravih učinkov med katere spadajo vpliv na zmanjšanje slabosti in na zmanjšanje bolečin v mišicah, a to vsekakor ni vse. Marsikomu ni najbolj po godu, ker ima močan okus, a verjemite, da gre za zelo dobro superhranilo.

Lastnosti ingverja:

  • Je antioksidant, kar pomeni, da preprečuje oksidativni stres. Gre za proces, ki je tesno povezan z različnimi obolenji, antioksidanti pa ta proces zavirajo
  • Deluje protivnetno
  • Pomaga pri slabosti
  • Lajša menstrualne bolečine
  • Do neke točke lahko uravnava sladkor v krvi
  • Stimulira encime, ki so zadolženi zato, da hrana teče skozi črevesje

Nekaj idej kako izkoristiti ingver:

Čaj in ingver
Zelo dobra doza jutranjega vitamina C, poleg tega pa dobro vpliva oz. zmanjšuje jutranjo slabost.

Kava
Za kavo vemo, da je vir antioksidantov. V kombinaciji z ingverjem pa dobro vpliva tudi na prebavo.

Marmelada ali arašidovo maslo
Dodajte nekaj ingverja v vašo najljubšo marmelado ali kar v arašidovo maslo.

Granola
Si za zajtrk večkrat privoščite granolo? Dodatek ingverja vam bo morda po okusu, poskusite. Gre za protivnetno kombinacijo.

Smuti
Če si večkrat pripravite smuti, dodajte nekaj ingverjevega soka. Kombinacija je dobro orožje za boj proti bakterijam, razdraženemu črevesju, pomaga pa lahko tudi pri menstrualnih krčih.

To je le nekaj idej kako lahko uporabite domišljijo in ingver vključite k vaši vsakdanji prehrani. Ne pozabite – kot že zapisano, da je ingver antioksidant, ki preprečuje delovanje prostih radikalov, poleg tega pa nosi veliko drugih pozitivnih lastnosti. Priporočljivo je tudi paziti na količine ingverja, ki ga zaužijemo – nekateri so namreč občutljivi na prevelike količine.