FILIP: “ZDRAVJE HRBTA”

Hrbet je eden izmed najbolj pomembnih delov telesa, saj nam omogoča premikanje in dvigovanje. Naštel bom 5 stvari na katere je treba biti pozoren v kolikor želimo ohraniti zdrav hrbet.

Higiena hrbtenice

Higiena hrbtenice je termin, ki se uporablja za našo skrb o hrbtu in hrbtenici, torej vsak posameznik bi moral vsakodnevno skrbeti zanjo. Higiena hrbtenice je v bistvu naš način dvigovanja bremen in način premikanja s katerim ohranjamo pravilen položaj hrbta in tako skrbimo zanj.

Spanec

Spanje je eno izmed pomembnejših dejavnikov. Zakaj? Zato, ker ima hrbtenica spomin in se v roku osmih ur vrne v svoj pravi položaj, kar pomeni, da se lahko čez dan na nek način “zmanjšamo”. Tudi z ležanjem v postelji ni dobro pretiravati, saj je dokazano, da preveč ležanja dejansko škoduje hrbtenici.

Prehrana in hidracija

Prehrana je tudi ena izmed bistvenih dejavnikov, saj vpliva na našo lastno težo in zdravje. V kolikor imamo nepravilno prehrano in nizek vnos tekočine, obstaja večja nevarnost za “discus hernijo”.

Pravilno gibanje in pravilni gibalni vzorci

Zelo pomembno je, da se gibamo, saj je današnje moderno življenje zelo sedeče in tako uničujemo sklepe, posledično pa lahko pride do atrofije mišic. S treningom pa lahko povečamo kostno gostoto in tonus mišic. Pri gibanju oz. treningu je dokazano, da dvigovanje bremen iz polnega upogiba trupa pomeni skoraj 10x večjo kompresijo na ledveni del hrbta, kot pobiranje oz. dvigovanje iz nevtralnega položaja. Razlog je ta, da pri nevtralni hrbtenici aktiviramo istočasno več mišic, ki nam omogočajo večjo kontrolo nad lastnim telesom.

Vstajanje iz postelje

Ko vstanemo iz postelje, je naša hrbtenica v največi nevarnosti za poškodbo, saj se je zaradi spomina, ki ga ima vrnila v pravi oz. prvotni položaj. Svetujem, da se po tem, ko vstanemo, za nekaj časa izogibamo treningu oz. izvajanju gibov, ki bi lahko pripeljali do kakšne poškodbe. Hoja in rahlo gibanje proces navajanja hrbtenice na pravi položaj pospešijo.

V primeru, da imaš kakšno dodatno vprašanje ali si zainteresiran za konzultacijo ter osebni trening, me lahko kontaktiraš na filip@invictusfitnes.si

Filip Pačarić
Osebni trener v Invictus fitnesu Izola