VADBA IN ALKOHOL

Prav vsak izmed nas ima rad kaj dobrega pojesti in prav tako tudi kaj dobrega popiti. Zato, da boste lahko našli ravnovesje med vadbo in v tem primeru pijačo, je potrebno vedeti in razumeti kako alkohol vpliva na nas, naš napredek in konec koncev tudi na naš vsakdan.

Dehidracija

Alkohol dehidrira, kar ni v redu. Če ste se vprašali zakaj imate suha usta in veliko žejo po noči, ko ste žurali, je odgovor dehidracija. Ko pijete alkohol izgubite veliko več tekočine kot jo dobite. Dokaz je samo ta koliko krat greste na wc, ko pijete alkohol. Zakaj to ni optimalno? Zato, ker vode v telesu ni dovolj, da bi zadovoljila potrebe delovanja telesa. Posledica je ta, da možgani in ostali organi ne dobijo dovolj vode, ki je nujno potrebno, zato sta glavobol ali morda tudi slabost skoraj neizbežna.

Pomaga pri nabiranju telesne teže

Alkohol ne spada med tri najbolj pomembna makrohranila – torej med beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Vseeno pa vsebuje kalorije in če pretiravate, lahko hitro dobite nekaj kilogramov in to preko kalorij od katerih nimate veliko oz. skoraj nič. Kaj šele, da alkoholu dodate sok ali sladkano pijačo. Samo za primer naj omenimo, da ima v povprečju neka alkoholna pijača nekje med 100 in 200 kalorij, vsi pa dobro vemo, da se redko kdo zadrži pri le eni pijači – posledice so torej očitne. Dodamo lahko še to, da grejo vse kalorije, ki jih telo ne metabolizira, direktno v maščobo.

Alkohol slabo vpliva na napredek in mišično rast

Ne samo to, da alkohol nima dobrih lastnosti kar se tiče hranilnih vrednosti, ampak tudi to, da slabo vpliva na sintezo beljakovin, kar pomeni, da je tako ogrožena mišična rast. Naj bo seveda jasno – kozarec vina ob kosilu ne bo škodil, bo pa vsekakor škodilo to, da se ne boste zadržali le pri kozarcu ali dveh. Po pameti, torej.

Spanec

Dokazano je bilo, da pitje na dolgi rok škodi kvaliteti spanca. Marsikdo se je dobro naspal po večeru, ko je spil nekoliko več, a na dolgi rok temu vsekakor ni tako.

Voda in ostali napotki

V primeru, da se odločite nekaj spiti, vam svetujemo, da istočasno pijete tudi zadostne količine vode. Tako telo ne bo dehidriralo, vi pa boste lažje prenesli učinke alkohola, predvsem pa posledice pitja alkohola. Bodite pametni in odgovorni, poslušajte svoje telo in se zavedajte, da lahko škodite ne le zdravju, ampak tudi napredku za katerega ste močno garali.