HRANA MED DOPUSTOM

Dopust in počitnice so čas, ko se nekoliko oddaljimo od klasičnega in delovnega vsakdana, ko se spočijemo, ko si privoščimo več hrane in pijače in ko enostavno uživamo. Kljub temu je prav, da nekoliko pazimo na prehrano, saj si lahko hitro zgodi, da nam uživanje zbeži izpod nadzora, posledice pa lahko drago stanejo.

Zadržite se in ne pretiravajte

Če greste na dopust, bo verjetnost, da boste večinoma jedli v restavracijah zelo velika. Napotek je torej ta, da se zadržite pri izbiri hrane, ki ni najbolj potrebna oz. pri izbiri hrane, ki si jo večinoma želijo le oči. Primer so jedi z veliko količino maščobe, veliko količino sladkorja ali pa jedi, ki so porcijsko zelo velike. Svetujemo vam, da najdete ravnovesje tako, da si privoščite le en zelo obilen obrok na dan, saj smo med dopustom večinoma tudi manj aktivni. Ostali obroki naj bodo manjši in primernejši.

V restavraciji vprašajte po manjši oz. porciji, ki vam odgovarja

Dandanes se v veliko restavracijah lahko zmeniš kako velika naj bo porcija oz. katero jed lahko iz nekega krožnika celo umaknejo. Pozorni bodite na razne omake, ki so znane po tem, da so kalorične. Poskušajte ob vsakem obroku imeti kvaliteten vir beljakovin.

Kljub vsemu uživajte

Na dopustu ste, zato si privoščite, kar ste že dolgo želeli. Pozorni bodite le, da ne pretiravate če ni potrebno. Enkrat dnevno si privoščite nekaj sladkega in tako zadovoljite svojo potrebo po sladici. Prav nič narobe ne bo če si boste med dopustom privoščili sladico na dan, le naj ostane pri tem številu.

Vsem nam znani hotelski “mini bar”

Ne posegajte po prigrizkih iz majhnega hladilnika v hotelu, ki je običajno poln sladkih ali slanih jedi.

Voda

Ne pozabite na dnevni vnos vode, tako boste ostali hidrirani, vaše telo pa bo boljše prebavljalo hrano in bo nasploh delovalo boljše kot sicer.

Zelenjava

Verjetno, da boste posegali po sladkorju in po maščobah je velika, zato ne pozabite v telo vnestni zadostno količino vlaknin – zelenjava naj bo torej prisotna vsak dan. Svetujemo vsaj 3 porcije dnevno.

Lastni prigrizki

Ena od načinov kako paziti kaj in koliko pojeste med dopustom je tudi ta, da recimo glavne obroke (zajtrk, kosilo in večerjo) pojeste v hotelu ali v restavraciji, vmesne obroke pa si prinesete s seboj in tako točno veste kaj in koliko kalorij zaužijete.

Poslušajte svoje telo

Jejte, ko ste lačni in ustavite se, ko začutite, da je dovolj. Tako se boste izognili prenajedanju, slabosti in nepotrebnim kalorijam, ki lahko hitro nanesejo kakšen dodaten kilogram.