RAVNOVESJE MED PSIHO IN TELESOM

Psihično in čustveno zdravje je bistveno za naše splošno zdravje in počutje. Prav tako bistveno pa je tudi ravnovesje med psihičnim, čustvenim in telesnim oz. fizičnim zdravjem. Imeti opravka oz. delati na takem ravnovesju ni lahko, je pa zelo pomembno. Dejstvo je, da obstajajo določeni napotki, ki lahko pomagajo človeku pri vzdrževanju tovrstnega ravnovesja.

Poskrbite za fizično zdravje

Prehrana, vadba in počitek so tiste navade, ki poskrbijo zato, da človek vzdržuje optimalno zdravje oz. vsaj skrbi zato, da bo zdravje urejeno. Hrana bogata s kvalitetnimi beljakovinami, ogljikovimi hidrati, maščobami ter recimo z vitaminom B 12 in z Omega 3 maščobnimi kislinami poskrbi za normalno delovanje telesa, ter za regulacijo kemikalij v možganih, vadba poskrbi za energijo, spanec pa poskrbi za utrujenost in stres.

Sonce in zrak

Preživite zadostno količino časa na soncu in na zraku, saj to sprošča oz. spodbuja produkcijo serotonina. Gre za kemikalijo, ki skrbi za ravnovesje možganov.

Čas za soočanje

Poiščite način oz. navado, ki vas najbolj sprošča. Naj bo to meditacija, branje, sprehod ali kaj drugega. Na tak način boste sproščali samega sebe in postopoma ter sproti odganjali stres.

Družba

Odobje v katerem živimo nam ne dopušča veliko prostega časa oz. sami smo taki, da si premalo krat vzamemo nekaj prostega časa, ki bi ga morali preživeti z ljudmi ob katerih se počutimo dobro. Smeh, dobra družba, kvalitetno socializiranje – to je le nekaj točk, ki bistveno vpliva na našo dobro voljo in zdravje.

Aktivnost

Poiščite nekaj kar vas veseli. Trening, določen konjiček oz. hobi, umetnost, karkoli – poiščite nekaj, kar vas veseli in polni z zadovoljstvom. Tako boste čas preživeli tudi tako, da boste počeli nekaj kar znate in kar vas ohranja žive, produktivne in zadovoljne s samim seboj.

Lastne vrline, slabosti, negotovosti

Vzamite si čas in si priznajte katere so vaše vrline, katere so vaše slabosti in katere so vaše negotovosti. Le tako boste lahko spreminjali tisto, kar vas mori in vam ni všeč in ohranjali tisto, kar vam dela dobro.

Bodite hvaležni

Lahko se sliši oz. bere malce čudno, a hvaležnost je nekaj, kar nas dela vesele. Pomislite česa ste deležni, kaj vse imate in bodite hvaležni. Cenite kar vam je dano, le tako boste v prihodnosti lahko optimistično razmišljali in si dovolili, da se zgodijo dobre stvari.

Pogovarjajte se in izpovejte se

Ob sebi si izberite nekoga, ki mu zaupate in se z njim redno pogovarjajte. Tako se boste sproti rešili tegob, žalosti, jeze, tesnobe in vsega, kar držite v sebi. Počutili se boste lažje.

Vprašajte za pomoč

V kolikor ste na točki, ko mislite, da vam nič ne gre od rok ali, da ne vidite izhoda iz trenutne situacije, naj vas nikakor ne bo strah ali nerodno za pomoč vprašati prijatelja, družino ali tudi nekoga, ki je strokovnjak na tem področju.