“NAVADE TISTIH, KI SO VITKI IN V FORMI NA DOLGI ROK” 1. DEL

Veliko časa vlagamo v delo z našimi strankami, posledično spremljamo kakšne so njihove navade preden se lotijo programa z nami, kakšne so navade med programom in kakšne so po tem, ko dosežejo cilj, ki so si ga zadali. Na tak način lahko ocenimo katere so tiste navade, ki se jih držijo ljudje, ki jim uspe biti v formi cel čas oz. dolgoročno. V naslednjih vrsticah bomo našteli nekaj navad, ki delajo bistveno razliko in igrajo pomembno vlogo pri tem ali je nekdo v formi, ali ne.

1. Začeti dan z zajtrkom, ki vsebuje predvsem beljakovine:
Če začnete dan z obrokom polnim beljakovin, je to lahko za vas le dobro. Zakaj? Aminokisline, ki so sestavni del beljakovin, prinašajo možganom nevrotranzmitorje (snovi, ki nam dajo zagon in fokus skozi celoten dan), poleg tega vas beljakovine nasitijo bolj kot ogljikovi hidrati. V primeru, da se raje odločite za obrok, ki vsebuje predvsem sladkorje, boste s tem dosegli to, da naenkrat dvignete nivo krvnega sladkorja, ki bo nekje na polovici dopoldneva padel, vi pa se boste počutili zaspano in utrujeno. Edina rešitev bo ta, da zopet dvignete krvni sladkor tako, da zaužijete obrok poln sladkorjev, a od tega ne boste imeli popolnoma nič.

2. Trening kot del življenja, ne kot opravilo
Veliko krat slišim ljudi kako se pritožujejo, da morajo na trening. Vadba mora biti nekaj kar vas veseli, biti mora del življenja, biti mora nekaj kar vas osrečuje. V primeru, da ob treningu ne uživate in je to za vas nekaj težkega, zagotovo niste na pravi poti, da bi bili tudi vi med tistimi, ki so na dolgi rok v formi in se predvsem dobro počutijo.

3. Vizija
Bistveno je, da imate vizijo in cilj tudi če v tem trenutku niste na točki kjer bi želeli biti. Proces je nekaj kar traja, najbolj pomembno pa je, da imate ob prebujanju jasen namen in vizijo. Zamislite si, da je vsak dan opeka, ki jo položite na opeko od včerajšnjega dne.

4. Hrano morate videti kot bistven del ravnovesja med zdravjem, formo in dobrim počutjem
Ni vam potrebno biti strokovnjaki na področju prehrane, bistveno pa je, da razumete kako pomembna je prava izbira hrane v kombinaciji s treningom in aktivnim načinom življenja. Povezava vadbe in hrane je še en izmed ključev do uspeha ljudi, ki so v formi na dolgi rok.

5. Uživajte v kuhanju in poizkušanju novosti
Težko boste vitki v kolikor ne uživate v hrani in ne poskušate kombinirati različnih hranil, začimb in okusov. Vitkost zajema redno prehranjevanje, variacije obrokov pa pri tem lahko le pomagajo, da vse skupaj ni monotono in statično. Če ne marate poizkušati novosti in se zatekate k enim in istim obrokom, ne bo trajalo dolgo preden boste posegali po raznih omakah in dodatkih polnih sladkorja zato, da bodo vaši obroki okusnejši.

Naslednji teden pa bomo z vami delili nadaljevanje in našteli še nekaj navad. ☺️