“ZNANJE NI ODVEČ – IMUNSKI SISTEM”

Kar nekaj člankov in vsebin smo namenili imunskemu sistemu, njegovemu delovanju in vsemu, kar je o imunskem sistemu dobro vedeti. Prav je, da se ljudje zavedajo kako pomemben je imunski sistem, sploh v obdobju, ki nas je vse skupaj dodobra presenetilo. Morda se bo komu zdelo, da se v zadnjem času več osredotočamo na članke s tovrstno vsebino, a verjemite nam, da se marsikdo ne zaveda pomembnosti imunskega sistema. Prav zaradi tega razloga želimo, da so tisti, ki naše vsebine berejo informirani in, da poleg klasičnih fitnes vsebin, dobijo tudi kakšno informacijo več glede splošnega počutja, saj kot zapisano v naslovu – znanje ni odveč.

Imunski sistem je tisti, ki se v prvi fazi bori proti raznih obolenjem/okužbam in prav je, da za imunski sistem skrbimo, ga krepimo in se tako pripravimo na splošno zdravje, počutje in morebitne okužbe. V kolikor imamo ojačan imunski sistem, ki je v relativno dobrem stanju in delovanju, bo to vplivalo tudi na njegov odziv oz. kako se bo z določeno boleznijo spopadal in se z njo boril. Na tej točki mislimo seveda tudi na morebitno okužbo s corona virusom.

Starost, spol, genetika, rekreacija, način življenja, stres, spanec in prehrana so le nekateri izmed dejavnikov, ki vplivajo na stanje našega imunskega sistema. Zakaj torej nebi vedeli še več o samem imunskem sistemu kot že vemo in zakaj nebi znova poudarili kako pomembno je skrbeti za njega?

Vsak izmed nas ima svoj način prehranjevanja, prav prehrana pa ima bistveno vlogo in vpliv pri delovanju sistema. Pomembna so tako makrohranila in mikrohranila, kot vitamini in minerali. Naštejemo vam lahko nekaj živil za katere je splošno znano, da so imunskemu sistemu prijazna, informacije in razlago pa lahko danes najdete že skoraj na vsakem koraku.

Ingver, čebula, česen, probiotiki oz. živila z vsebnostjo probiotikov (predvsem kefir), sladki krompir, zelenjava, korenje in še nekaj ostalih živil spada v mrežo prehrane, ki je kot nekakšen “booster” za imunski sistem in njegovo delovanje. Naj omenimo še vitamine med katere spadajo seveda vitamin C, D, A, E in tudi B6, B9 ter B12. Hrana kjer omenjene vitamine najdemo pa so sadje (jagode, kivi, pomaranče), zelenjava (paprika, brokoli, špinača, ohrovt, buče, sladki krompir), meso (jetra, piščančje meso), semena (sončnična, bučna), oreščki (pistacija, mandlji, indijski, brazilski), stročnice (fižol, leča), jajca. Vredno je omeniti še železo, cink, selen in baker. Jedi, ki so nabite z naštetimi sestavinami pa so jetra, goveje meso, jogurt, razne ribe, belo meso in še nekaj drugih.

Skratka, ni potrebno biti znanstvenik za se zavedati, da je uravnotežena prehrana bistvo za to, da bomo normalno in optimalno funkcionirali. Vam pa svetujemo, da se tudi sami kdaj pozanimate kaj je dobro in kaj vam odgovarja, vsekakor pa poudarek na delovanju imunskega sistema ni odveč.