GLASBA VPLIVA NA TRENING?

Ena izmed mnogih študij, ki zajema povezavo med treningom in različnimi dejavniki, ki na trening vplivajo, je pokazala, da v kolikor med treningom poslušate vam všečno glasbeno zvrst, opravite več ponovitev kot če vam glasba, ki se tisti trenutek predvaja ni všeč. Sicer ni še dokončno dokazano katera zvrst glasbe vpliva na trening in na to kako trening opravite, obstaja pa dejstvo, da ima glasba pri mnogih vpliv na psihično pripravljenost oz. mejo vloženega truda med izvajanjem določene vaje.

Dokazano je bilo, da ima glasba nekakšen vpliv pri bench pressu oz. potisku s prsi. V primerih, ko je oseba poslušala glasbo, ki ji je všeč, se je prav to poznalo tako pri več ponovitvah, kot pri hitrosti in moči izvedbe. Vpliv pa je bil dokazan tudi pri motivaciji.

Dejstvo je, da se med seboj razlikujemo in ni nujno, da vam bo glasba nekako pomagala pri treningu, je pa res, da v kolikor ste tip človeka, ki v glasbi najde motivacijo, vam bo trening zagotovo lažje opraviti. Pazite le, da vas recimo glasnost ne zmede, poiskati morate pravo razmerje med koncentracijo in motivacijo.

Nekaterim glasba pride v poštev, ko opravljajo vajo kot je potisk s prsi, drugim pomaga pri počepu, tretji pa imajo radi tišino. Pomembno je, da najdete, kar vam odgovarja. Lahko pa vseeno poskusite z glasbo v kolikor ne najdete motivacije oz. opazite, da na treningu niste dovolj motivirani.