ZDRAVE KOSTI 2. DEL

Zdrave kosti so zelo pomembne. Minerali se v kosti nabirajo med odraščanjem, puberteto in zgodnjo fazo odraslega življenja. Okrog tridesetega leta starosti dosežemo vrhunec gostote kosi, v kolikor v teh letih ne dosežete dovolj gostote kosti, boste v naslednjih fazah in letih življenja nagnjeni k večji možnosti poškodb kosti, ki bodo bolj krhke. V pomoč so vam lahko določene spremembe življenjskega sloga, ki pripomorejo k zdravju kosti. V naslednjih dveh delih članka bomo našteli in opisali nekaj točk, danes je na vrsti drugi del.

Izogibanje nizko kaloričnih diet

V kolikor so kalorije vašega jedilnika oz. prehranjevalnih navad preveč nizke, to vsekakor ne mora biti nekaj dobrega. Zakaj? Na tak način boste upočasnili vaš metabolizem, zmanjšali vašo mišično maso in škodovali zdravju kosti. Študije so dokazale, da so diete, ki so bile bazirane na 1000 ali manj kalorijah dnevno, vplivale na manjšo gostoto kosti. Ne glede na vašo fizično pripravljenost, težo in športno aktivnost, nizke kalorije na dolgi rok naredijo to česar ne želimo – zmanjša se nam gostota kosti. Splošni nasvet je jasen – vaša prehrana naj bo raznolika, predvsem pa polna kvalitetnih beljakovin, vitaminov in mineralov.

Kolagen

Več raziskav je pokazalo, da kolagen v obliki prehranskega dodatka pripomore k zdravju kosti. Gre za beljakovino, ki je prisotna tudi v kosteh, vsebuje pa določene aminokisline, ki pomagajo pri tvorbi kosti, mišic, vezi in ostalih tkiv. O kolagenu si lahko več preberete v članku, ki ga najdete na našem blogu.

Vzdrževanje telesne teže

Poleg raznolike prehrane, je tudi vzdrževanje normalne telesne teže nekaj, kar pomaga pri zdravju naših kosti. Če smo preveč suhi, se poveča možnost za osteopenijo in osteoporozo, to pa zato, ker zgubimo na gostoti kosti. V primeru, da imamo preveč kilogramov in je naša telesna teža odvečna, lahko hitreje pride do poškodb kosti zaradi prevelike teže telesa. V kolikor konstantno izgubljate, pridobivate in ponovno izgubljate na teži, to ni najboljše za kosti. Najbolj primerno je, da skozi cel čas vzdržujete normalno telesno težo.

Hrana, ki vsebuje cink in magnezij

Kalcij, magnezij in cink so minerali, ki najbolj pripomorejo k stanju kosti. Svetujemo vam, da vaša prehrana vsebuje jedi in hranila, ki imajo visok odstotek že omenjenega cinka in magnezija.

Hrana z visoko vsebnostjo Omega-3 maščob

Omega-3 maščobe med drugim skrbijo tudi za protivnetno delovanje v telesu, obenem pa varujejo kosti pred izgubo gostote skozi leta, predvsem pri starejših ljudeh. Poleg tega pomagajo pri procesu ustvarjanja novih kostnih celic.