“SLABE NAVADE 1.DEL”

Mislite, da je samo slaba prehrana tista, ki vpliva na vaše zdravje? Morda pomanjkanje vadbe? Oboje drži, a dejavnikov in navad, ki vplivajo na naše splošno počutje je ogromno. V naslednjih vrsticah jih bomo nekaj našteli, na vas pa je, da se jih znebite ali zamenjate z boljšimi.

1. Stres
Anksioznost, skrbi, stres.. gre za pojave in duševna stanja, ki jih žal veliko izmed nas pozna. Dejstvo je, da lahko stres in stresu podobna duševna stanja resno ogrozijo vaše počutje in zdravje nasploh. Svetujemo vam, da se pogovorite z nekom, ki mu zaupate in poskusite razne tehnike sproščanja med katere spadata tudi meditacija in razne dihalne vaje.

2. Biti perfekcionist
Noben izmed nas ni perfekten, prav tako se nobenemu izmed nas ne zgodi, da bi vse naredil in opravil brez napake. Strmenje k temu, da vse opravite popolno, vas bo na dolgi izčrpalo, poleg tega pa boste življenje živeli neprimerljivo bolj stresno kot ostali. Uživajte v temu kar delate in se iz svojih napak učite, trud in energijo pa poskusite vlagati v proces kot tak, ne v popolnost.

3. Vaga
Prav je, da si zastavite program in cilj po katerem hrepenite, ni pa prav, da napredek spremljate samo glede na to kakšna je številka na tehtnici. Hujšanje ali pridobivanje mišične mase je nekaj v čemer morate uživati kolikor se da, številka na vagi pa je relativna. Zaupajte ogledalu in lastnemu počutju. V kolikor se neprestano obremenjujete koliko kilogramov imate, je to lahko še en povzročitelj stresa. Komu na čast? Številko naj bodo le za spremljanje napredka, nikakor pa naj ne bodo vse kar šteje.

4. Hrana
Zdravo prehranjevanje je nekaj česar bi se moral držati vsak, a nikakor ne pozabite na to, da ima vsak izmed nas svoj okus in določeno hrano s katero se rad pregreši. Če neke hrane zares ne marate, je enostavno ne uživajte. Zlata sredina je tista, ki vam bo dala zadovoljstvo v vsakdanu. Seveda to ne pomeni, da posegate samo po nezdravi hrani, temelj naj bodo zdrava hranila in pravo razmerje ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, zelenjave in sadja.

5. Nezadovoljstvo
V kolikor se kdaj znajdete na točki, ko niste zadovoljni sami s seboj, se nikar ne zatecite k kritiziranju lastnega početja, navad in življenja, ampak si dajte jasno vedeti, da ste sposobni izboljšati vse kar vas mori. Pretirano kritiziranje in negativen pogled nase vas bo pripeljal do stresa in do kopice drugih duševnih stanj, ki vam zagotovo ne bodo naredili dobro. Bolj kot se boste tolkli po glavi, težje vam bo – bolj kot se boste motivirali, lažje vam bo. Enostavno.