ŽIVILA ZA ZDRAVO KOŽO 2. DEL

Prehrana je bistvena za zdravje nasploh. Nezdrava prehrana lahko vpliva in škoduje prebavi, pripelje do nabiranja odvečnih kilogramov, poškuduje pa lahko tudi organe. Noben oz. malo kdo pa omeni kakšen vpliv ima prehrana na naš največji organ in to je koža. Danes z vami delimo drugi del članka o hrani, ki dobro vpliva na kožo oz. ima blagodejne učinke na stanje kože.

  • Brokoli

Gre za živilo, ki je polno vitaminov in mineralov, ki so povezani s stanjem in zdravjem kože. Govorimo o cinku, vitaminu A in vitaminu C. Poleg tega brokoli vsebuje tudi lutein, ki kožo varuje pred oksidativno škodo – torej pred tem, da se koža suši. Sulforafan je še ena izmed sestavin, ki jih najdemo v brokoliju, le ta pa ima tudi proti rakave učinkovine. Bori se namreč proti prostim radikalom, poleg tega pa varuje kožo pred opeklinami sonca.

  • Paradižnik

Paradižniki so polni vitamina C in vsebujejo karotenoide, ki varujejo kožo pred sončnimi opeklinami.

  • Temna čokolada

Antioksidanti, ki so prisotni v temni čokoladi, delujejo na kožo vlažilno, kar pomeni, da je koža boljše hidrirana v primeru, da redno uživate temno čokolado. Temna čokolada dobro vpliva tudi na cirkulacijo krvi, kar pomeni, da koža na tak način dobi več hranljivih snovi.

  • Zeleni čaj

Sestavine (katekini), ki jih zeleni čaj vsebuje varujejo kožo pred staranjem in pred raznimi poškodbami. Blagodejno vpliva tudi v smislu elastičnosti in hidracije kože.

  • Črno vino

Resveratrol je tista sestavina, ki pri vplivu črnega vina na kožo dela razliko. Vpliva na hitrost staranja kože, obenem pa vpliva tudi na blokado prostih radikalov.

Bodite pozorni na to kakšno hrano izbirate, saj pod vaše zdravje spada tudi koža.