BELJAKOVINE 2. DEL

V naslednjih petih tednih se bomo lotili tematike, ki je za marsikoga že “prežvečena”, a se nam zdi prav, da so ljudje ozaveščeni o makrohranilih in prehrani nasploh, sploh pa o beljakovinah. Začeli bomo z osnovami oz. kaj beljakovine pravzaprav so, v naslednjih tednih pa se bomo potrudili opisati tudi nekaj podrobnosti. Sledite našim objavam, vabljeni. Danes se bomo dotaknili vprašanja koliko beljakovin pravzaprav potrebujemo.

Razni inštituti (tudi medicine) in raziskave svetujejo, da mora od 10% do 35% dnevnih kalorij prihajati iz beljakovinskih virov. Koliko to znaša v gramih pa je odvisno od kalorične potrebe vsakega posameznika. Količina beljakovin je odvisna od starosti, spola in količine dnevne fizične aktivnosti. Povprečje stoji med 0,8 in 2 grama beljakovin na kilogram telesne teže, kot rečeno odvisno od fizične aktivnosti.

Večina ljudi potrebuje 20 do 30 gramov beljakovin na obrok, v praksi to pomeni recimo 200-300 gramov jajčnega beljaka za zajtrk ali 100-150 gramov mesa za kosilo/večerjo. Pozorni bodite predvsem na to, da dovolj beljakovin zaužijete že za zajtrk, prav tako pa kasneje v toku dneva. To dobro vpliva na mišično maso, metabolizem in hormonsko ravnovesje. Pri otrocih je to nekoliko drugače, ker je potrebno paziti predvsem na zaužitje sadja in zelenjave, dodajanje beljakovin pa je nepotrebno, ker otroci dnevno količino beljakovin hitro zapolnejo.

Spremljajte naše objave še naprej, vabljeni.