PROTIVNETNA ŽIVILA

Nekateri tega dejstva sicer ne poznajo, a vnetna stanja so lahko tako dobra kot slaba. Po eni strani branijo telo pred infekcijami in poškodbami, po drugi strani pa lahko kronična vnetna stanja pripeljejo do raznih bolezni in odvečne telesne teže. Stresna obdobja, malo fizične aktivnosti in živila, ki vzpodbujajo vnetja lahko le škodujejo. Prav je poznati dejstvo, da lahko s hrano storimo marsikaj. Našteli bomo nekaj živil, ki dokazano zmanjšujejo in se borijo proti vnetjem v telesu.

Gozdni sadeži in češnje

Vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Obenem vsebujejo določene antioksidante, ki zmanjšujejo vnetna stanja.

Brokoli

Gre za zelenjavo, ki prav tako kot gozdnji sadeži vsebuje antioksidante. Poleg tega dokazano zmanjšuje možnost raznih boleznih, med katere spadajo srčne bolezni in rakava stanja.

Mastne ribe

Kisline EPA in DHA, ki jih najdemo v mastnih ribah, zmanjšujejo vnetja. Manj možnosti je tudi za sladkorno bolezen, srčne bolezni in bolezni povezane z ledvicami.

Zeleni čaj

Redno uživanje zelenega čaja vpliva na zmanjševanje srčnih bolezni, alzheimerja, debelosti in še nekaj drugih bolezenskih stanj. Večino dobrih lastnosti lahko pripišemo sestavini, ki ji rečemo epigallocatechin-3-galat – ima namreč ogromno protivnetnih lastnosti.

Paprike

Vitamin C, kvercetin in še nekaj ostalih sestavin, ki jih paprike vsebujejo vplivajo na dobro delovanje telesa in obrambi pred vnetji.

Avokado

Kalij, magnezij, vlaknine in zdrave maščobe so tiste zaradi katerih je avokado zdravo živila. Vsebuje tudi karatenoide, ki že večkrat dokazano zmanjšujejo možnost nekaterih obolenj, poleg tega dobro in blagodejno vplivajo tudi na kožo.

Kurkuma

Gre za zelo močno začimbo, ki zaradi kurkumine velja za eno izmed najbolj močnih protivnetnih začimb in živil. Odlična kombinacija je tudi kurkuma skupaj s črnim poprom ali kurkuma skupaj s kajenskim poprom.

Paradižnik, nekatere gobe in grozdje

Čeprav našteta živila nimajo nič skupnega v smislu skupine hrane v katero spadajo ali v smislu okusa, jih združuje protivnetno delovanje. Paradižnik vsebuje vitamin C, kalih in licopen – močan antioksidant. Gobe kot so tartufi vsebujejo vitamin B, grozdje pa vsebuje resveratrol. Skratka – vsa tri našteta živila dokazano zmanjšujejo vnetja.

Olivno olje

Gre za živilo, ki je stalnica v mediteranski prehrani, obenem pa velja za zelo zdravo živilo v kolikor ga pametno in v normalnih količinah konzumiramo.