HORMONI IN TELESNA TEŽA 2. DEL

V kolikor niste vedeli, so prav hormoni tisti, ki v veliki meri uravnavajo apetit in koliko maščobe boste shranili. Danes bomo omenjene hormone našteli in dodali nekaj zanimivosti, med drugim kako lahko z življenjskimi navadami pazite in uravnavate njihovo delovanje. Danes nadaljujemo s člankom, ki smo ga začeli prejšnji teden.

Neuropeptid Y

Gre za hormon, ki nastaja v možganih oz. živčevju. Znano je, da stimulira apetit in sicer predvsem za ogljikove hidrate, najvišjo točko oz. koncentracijo pa ima v času, ko nam hrana zares manjka. Stresna obdobja omenjeni hormon zvišujejo, kar lahko pomeni, da vpliva na to koliko hrane bomo zaužili in se lahko tudi zredili. V kolikor želimo držati nivoje neuropeptida Y v mejah normale, moramo poskrbeti za zadostno količino beljakovin, paziti moramo na to, da nismo brez hrane preveč časa in zaužiti moramo dovolj vlaknin.

Kolecistinokinin

Ta hormon nastaja v prebavnem traktu, gre pa za hormon, ki je povezan s sitostjo. Visoka raven tega hormona dokazano vpliva na to, da zaužijemo manj hrane kot sicer. Kako torej povišati kolecistinokinin? Dovolj beljakovin, zdravih maščob in vlaknin.

Peptid YY

Tudi peptid YY nastaja v črevesju, kontrolira pa apetit. Sprošča se s celicami, ki se nahajajo v črevesju in debelem črevu. Znanstveniki na področju hormonov in hormonskega delovanja verjamejo, da ima peptid YY velik vpliv v zmanjševanju količine hrane, ki jo zaužijemo, posledica pa je manj debelosti. Prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in večjo količino beljakovin ter vlaknnin dobro vpliva na omenjeni hormon.

Glukagon peptid 1

Še en hormon, ki nastaja v črevesju. Deluje tako, da pomaga telesu obdržati nivoje sladkorja v krvi stabilne, obenem pa vpliva na to, da se počutimo site oz. polne. Visoko produkcijo glukagona peptid 1 dosežemo tako, da povišamo vnos beljakovin kot so ribe, sirotka in jogurt. Poskrbeti moramo tudi za zadostno količino protivnetnih živil, zelenjave in probiotikov.

Zavedati se je treba, da imajo hormoni bistveno vlogo pri delovanju telesa, prehrana pa na hormone in hormonsko stanje vpliva več kot si marsikdo misli. Poskrbite za zdravo hrano in nikar ne zanemarjajte delovanja hormonov.