HRANA IN SPANEC

Vas zanima katera hrana blagodejno vpliva na procese v telesu, ki vplivajo na spanec?

Kamilica

Poleg tega, da je antioksidant, dobro vpliva tudi na zdravje v smislu, da ojača imunski sistem, zmanjšuje anksioznost in izboljšuje stanje kože. Apigenin pa je sestavina, ki deluje ne receptorje v možganih, ki so zadolženi za procese spanca.

Puranje meso

Puranje meso vsebuje aminokislino tripofan, le ta pa zviša nastajanje melatonina. Melatonin pa velja za hormon, ki direktno vpliva na spanje.

Mastne ribe

Kombinacija vitamina D in omega3 maščobnih kislin (oboje najdemo v mastnih ribah) dokazano izboljšuje kvaliteto spanca. Poleg tega ima podoben učinek kot puranje meso in sicer v smislu nastajanja melatonina.

Orehi in mandlji

Magnezij in melatonin sta razlog, da tudi mandlji veljajo za živilo, ki blagodejno vpliva na spanje. Za orehe pa sta značilna višanje melatonina in vsebnost zdravih maščob.

Beli riž

Glikemični indeks belega riža vpliva na kvaliteto spanca. Poleg kvalitete pa uživanje belega riža vpliva tudi na dolžino počitka.

Banane in ovseni kosmiči

Enako kot pri nekaterih drugih živilih sta melatonin in magnezij tista dejavnika, ki sta zadolžena za dober spanec, prav banane in ovseni kosmiči pa jih vsebujeta. Banana magnezij, ovseni kosmiči pa melatonin.

Skratka, za dober spanec je seveda potrebno tudi, da niste pod stresom oz. da se odpravite spati pomirjeni. Prehrana pa je vsekakor nekaj na kar je vredno dati pozornost v kolikor si želite spanec še bolj izboljšati.