URAVNOVEŠEN ZAJTRK

Kaj pomeni, da je vaš zajtrk v ravnovesju?

Veliko študij, med katere spada tudi raziskava iz univerze v Washingtonu, je dokazalo, da je najbolj optimalno začeti dan z zajtrkom bogatim z beljakovinami in kompleksnimi ogljikovimi hidrati. V kolikor vaš zajtrk sestavljajo jedi, ki so polne sladkorja, bo sladkor v krvi padel že zelo zgodaj dopoldne, od tega pa ne boste imeli popolnoma ničesar, ravno obratno – manj energije in lakoto.

Kaj so kompleksni ogljikovi hidrati?

Da bomo razumeli kako dobri so za nas kompleksni ogljikovi hidrati, je prav povedati, da imajo enostavni ogljikovi hidrati kot so izdelki iz bele moke, zelo malo ali skoraj nič sestavin, ki bi nas nasitile in bi od njih kaj imeli. Kompleksni ogljikovi hidrati pa so recimo polnozrnati izdelki, ki med drugim vsebujejo otrobe, kalčke in razna semena, ki so polna vlaknin, vitaminov in počasi prebavljivih sestavin. V to vrsto spadajo kosmiči, rjavi riž, kvinoja, polnozrnata moka in izdelki iz polnozrnate moke in tako dalje.

Beljakovine?

Beljakovine služijo kot gradnik mišic, obenem pa poskrbijo, da smo dalj časa siti. Tukaj lahko računamo na jajca, razne oreščke, puranje izdelke, mlečne izdelke (grški, islandski ali navaden jogurt, skuta). Pri nekaterih izmed teh bomo zraven dobili še nekaj zdravih maščob: oreščki, kokosovo olje, avokado, razna semena.

Vlaknine?

Sitost je v veliki meri posledica vlaknin, poleg tega pa skrbijo za uravnovešeno in redno prebavo. Sadje, zelenjava, chia semena in polnozrnati izdelki so živila, ki so bogata z vlakninami.

Sladkor?

V naprej pripravljeni zajtrki (recimo razni kosmiči) so ponavadi polni procesiranega sladkorja. V izogib si raje pripravite ovsene kosmiče, za pridobiti nekaj okusa pa izberite malce javorjevega sirupa, medu ali sadja.